ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Svecana torta

  Pravila sam ovu tortu dvaputa za mesec dana,prvo za nasu godisnjicu braka,pa za rodjendan naseg sina.Ima dosta posla,ali trud se sigurno isplatio,posto su gosti bili zadovoljni.





        Sastojci
-za jedan biskvit sa belancima-3 belanca
                                                -3 kasike secera
                                                -4 kasike mlevenih ljesnjaka
                                                -1 kasika brasna
                                                -pola praska za pecivo
                                                -potrebne su dve ovakve kore
-za zuti biskvit:-4 jaja
                         -4 kasike secera
                         -4 kasike brasna
                         -1 kasika mlevenih ljesnjaka
                         -kora 1 narandze
                         -3 kasike svezeg soka od narandze
                         -prasak za pecivo

fil 1:-6 zumanaca
      -300 gr secera
      -7 dcl mleka
      -8 kasika ostrog brsana
      -100 gr bele cokolade
      -200 gr maslaca
      -ekstrakt ruma
      -50 gr sitno seckane bele cokolade
fil 2:-3 jaja
        -150 gr secera
        -100 gr cokolade za kuvanje
        -150 gr maslaca
i jos:-100 gr slag pene






    Za biskvit od belanaca prvo umutite belanca u cvrst sneg,pa polako dodajte secer i mutite mikserom dok ne osetite da secer manje suska,zatim drvenom kasikom dodajte brasno,lesnik i prasak za pecivo i sve lagano sjedinite da nema grudvica.Uspite u kalup na koji ste stavili papir za pecenje i pecite 10-15 min na 180 C.Neka se prohladi pa izvadite iz kalupa.Ispecite jos jednu ovakvu koru.
Za zuti biskvit odvojite zumanca od belanaca.Umutite zumanca sa secerom da bude fino penasto.Dodajte brasno,lesnike,prasak za pecivo i naribanu koru,pa na kraju i sok.Dodajte na kraju sneg od belanaca i drvenom kasikom sve sjedinite,sipajte u kalup na papir za pecenje i pecite dvadesetak minuta na 200 C.Ohladjen biskvit presecite na pola.
 Fil 1-uspite oko 6 dcl mleka i secer i neka se lagano zagreva.Za to vreme umutite zumance,brasno i mleko koje vam je preostalo.Dobro umutite da nema grudvica,ako treba propasirajte na metalnu cediljku.Iseckajte 100 gr bele cokolade.Kad je mleko zavrilo sipajte zumanca i kuvajte lagano dok se ne zgusne stalno mesajuci zicom.Vatra ne sme da bude prejaka.Pred kraj ubacite i 100 gr seckane cokolade i mesajte jos da se otopi.Kad se fil ohladio umutite maslac,dodajte polako fil,rum i 50 gr sitnije seckane bele cokolade.Sve lepo sjedinite i ostavite u frizider do filovanja.
Fil 2:na pari skuvajte jaja i secer(za one koje nisu pravile ovakav fil-samo se stavi serpa sa vodom da zavri,u manju serpu stavite jaja i secer i mutite mikserom,Neka dno manje serpe ne lezi u vodi, vec treba fil kuvati na pari-zato se tako i zove),mutite dok ne krene da se zgusnjava,pa dodajte cokoladu koju ste usitnili i neka se sve otopi i sjedini.Kad se fil ohladi umutite maslac,dodajte polako fil i mutite,pa malo ohladite.
Redom slazite:biskvit sa belancima-pola fila sa zumancima-zuti biskvit-fil sa tamnom cokoladom-biskvit sa belancima-druga polovina fila sa zumancima-zuti biskvit.Kad se torta malo ohladi u frizideru umutite 100 gr slag pene ili krema sa 2 dcl hladne kisele vode.Treba dugo da se muti i malo da se ohladi.Izvana omazite tortu i ukrasite po zelji.
Evo i slika preseka torte.Gornje slike su sinovog rodjendana,a presek je sa nase godisnjice braka.


                                                       
                                                                 

2 komentara:

  1. Hvala na divnim receptima i sve NAJLEPŠE U NOVOJ 2015.
    Cale

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno Vam hvala,takodje sve najbolje u Novoj godini !

      Izbriši