četvrtak, 29. listopada 2020.

Pita od rogaca

 Rogac je kod mene u kuci namirnica koju volimo.Najcesce pravim male knedle od krompirovog testa koje kuvane uvaljam u rogac,secer i kakao.Ali volimo i kolace.Posebno ovu pitu za koju sam recept dobila od mame,a ona ga prepisala sa kesice od rogaca.Cesto nam je pravila ovu poslasticu,a mi smo uzivali..Mesi se testo sa puterom,ima dva sloja testa.Za srednji deo se pravi masa slicna ko za biskvit.Na hladan kolac se moze preliti cokoladna glazure,secer u prahu.Kod mene je ovaj put gornja kora ostala prazna,bez dekoracije,ali lepo se pojela.


   Sastojci:-za koru-400 gr brasna

                              -250 grama putera

                              -150 gr secera

                              -1 celo jaje+2 zumanca

                              -malo soli

                              -prasak za pecivo

                              -korica od jednog limuna,sitno naribana

                              -2 vanilin secera

                              -po potrebi malo mleka,svega 3-4 kasike




                za fil:-200 gr mlevenog rogaca

                         -3 dcl mleka

                         -250 gr secera

                        -180 gr brasna

                        -pola praska za pecivo

                       -1 dcl ulja

                       -sneg od dva belanca

       Tessto se mesi kao i za lenju pitu npr.stvite u vecu posudu brasno,secer,malo soli,prasak za pecivo,limunovu koricu i vanilin secer.Izmesajte pa dodajte puter koji ste vec naseckali i ostavili da bude sobne temperature.Utrljavajte dlanovima puter i brasno sa svim ostalim sastojcima,pa dodajte 1 jaje i dva zumanca .mesite dalje.Budite uporni,a ako nece da se lepo formira kugla testa dodajte par kasika mleka,ali trebalo bi da moze i bez.Testo umotajte u strec foliju i ostavite da odstoji u frizideru.Ukljucite rernu na 200 C.Pripremite tepsiju-namazite je dobro puterom i pospite brasnom.




   Za fi:umutite mikserom secer i ulje,dodajte rogac,brasno,prasak za pecivo i mleko.Kad ste dobro izradili umesajte drvenom kasikom sneg od belanaca.Stavite u frizider i odmah krenite da pripremite kore jer ova smesa za fil ne treba dugo da bude u frizideru.Izvadite testo iz frizidera,podelite na pola.Pobrasnite povrsinu i razvaljajte prvu koru u velicini tepsije koju koristite.Prebacite testo u tepsiju i sipajte fil.Lepo poravnajte.Razvijte i drugu koru i prebacite preko fila.Prstima poravnajte koru.Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.Ako je potrebno stavite pred kraj preko tepsije vece parce papira za pecenje da ne porumeni previse.Kada je peceno neka se dobro ohladi pre posluzenja.Po zelji pospite secerom ili moze i cokoladna glazura.Uzivajte!

Nema komentara:

Objavi komentar