četvrtak, 18. ožujka 2021.

Posni rizoto sa komadicima soje

  U mom domu cesto se jede rizoto.Obozavamo razne kombinacije,sa raznim vrstama mesa,sa povrcem.Prilicno je dobro i to sto se brzo pravi,tako da je odlican za sve koji rade i zure kuci da naprave nesto fino,brzo,a i nije preskupo.Bukvalno uvek ima nesto u frizideru sto moze da se iskoristi za dobar rizoto.Ovo je posna varijanta,savrsena za sve koji poste,a pritom je sito jelo.Stavila sam i malo povrca za bolji ukus.Sojine komadice potopite u toplu vodu da nabubre,mozete i dvaputa promeniti vodu ako ne volite miris soje(kao moj muz npr.).



      Sastojci:-1 sitno seckani crveni luk

                   -2 cena belog luka protisnutog na presu

                   -2-3 kasike ulja

                   -100 gr sojinih komadica

                   -1 solja graska

                   -2 sitno seckane mrkve

                   -solja rize(solja za mleko)

                   -2 kasicice nekog biljnog zacina

                   -biber po ukusu

                  -puna kasika seckanog persunovog lista




      Sojine komadice potopite u toplu vodu.Neka odstoje oko pola sata,pa ih procedite.Mozete postupak ponoviti jos jednom.Na ulju poprzite crveni i beli luk,pa dodajte mrkvu.Neka se przi desetak minuta.Dodajte i grasak,kratko prodinstajte i onda se dodaje soja.Stavite zacine.Mozda cete trebati malo vise biljnog zacina ili soli jer ja ne solim tako mnogo.Mozete dodati i malo vode.Kada sva tecnost ispari dodajte rizu,kratko proprzite i sipajte dve i po solje vode-one kojom ste merili rizu.Rizu mozete i posebno poprziti na masnoci pa tek onda dodati u serpu.Neka se kuva 15-20 min,pospite persunovim liscem,proverite ukus jos jednom i poklopite.Neka bude poklopljeno 15 min da riza lepo nabubri.Posluzite uz neku sezonsku salatu po zelji.Uzivajte!






Nema komentara:

Objavi komentar