srijeda, 15. listopada 2014.

Cuftice u belom sosu

     U zelji da izbegnem klasicne cufte posto vec neko vreme muz i ja nesto vise pazimo na hranu(te ovo nam smeta,pa ovo ne pase,a ustvari to mozda samo pomalo ide s godinama) odlucila sam da napravim cufte bez paradajz sosa koji obicno stavljam.Pa evo kako je to izgledalo.



  Sastojci:za cufte
                -oko 600-700 gr mlevenog mesa po zelji(ja sam koristila pola svinjetinu-pola junetinu)
                -3 vece glavice sitno seckanog crvenog luka
                -oko 4 cesnja belog luka protisnutog na presu
                -soljica oprane i prosusene rize
                -kasika seckanog persunovog lista
                -1 jaje
                -2 kasicice soli
                -1 kasicica nekog zacina za supu-vegeta ili sl.
                -pola kasicice bibera
                -malo brasna
                za umak
               -2 kasike dinstanog crvenog luka
               -malo ulja
               -1 kasika brasna
               -2 dcl vode
               -2 dcl kisele pavlake
               -1 kasika seckanog persunovog liste
               -soli i bibera po ukusu



     Prvo na ulju izdinstajte luk(ja sam radila u velikoj tavi koju sam posle koristila da napravim umak i posle sam tu ubacila i gotove cufte).Stavite u posudu meso,dinstani luk(od kojeg ste u tavi ostavili otprilike 2 velike kasike za umak),beli luk,rizu,persin,sol,biber,vegetu i jaje.Sve dobro rukama mesite i manjom kasikom uzimajte manje komade i pravite kuglice koje treba uvaljati u brasno.Cuftice treba skuvati u malo posoljenoj vodi,kuva se otprilike 30-ak minuta da lagano vri.
Za to vreme napravite umak:na luk dodajte jos 2-3 kasike ulja,pa kad se ugrije poprzite kasiku brasna i sipajte vodu.Kad krene da se zgusnjava dodajte i malo seceni sir,persun,biber i sol po ukusu i na kraju pavlaku.Neka se sve fino ukrcka i poveze na laganijoj vatri.Kad su cufte gotove vadite ih supljikavom kasikom i spustajte direktno u sos.Uz ove cuftice napravila sam i dinstani krompir,vi mozete skuvati rizu ili napraviti salatu po vasoj zelji.Ovako napravljene cuftice nisu preteske za zeludac,pa smo u njima uzivali,nadam se da cete i vi.
    Ovako sam pravila krompir:


    Na malo ulja poprzite par cesnjeva belog luka i ubacite krompir secen na kockice.Neka se kratko przi,pa nalijte vodom,dodajte malo persunovog lista i zacinite vegetom.Mozete koristiti i vec skuvan i isecen krompir,brze je.Ja sam pravila ovako.Kad omeksaju i voda ispari malo ih gnjecite kasikom i servirajte toplo uz cufte.Ovo bi bilo nesto kao restovani krompir.



           

        

Nema komentara:

Objavi komentar