četvrtak, 16. listopada 2014.

Kukuruzni hleb

 Danas je svetski dan hleba pa sam napravila kukuruzni hleb sa lanom i susamom.Pravi se brzo i lako,a po zelji mozete dodati razlicite semenke po zelji,seckane orase,bademe,semenke bundeve,suncokreta,kim....samo pustite masti na volju.


  Sastojci:-250 gr kukuruznog brasna
               -250 gr mekog psenicnog brasna
               -2 male kasicice soli
               -3,5-4 dcl mlakog mleka
               -1 dcl ulja
               -1 kockica svezeg kvasca
               -1 kasicica secera
               -2 kasicice lanenog semena
               -2 kasicice susama
               -malo putera i brasna za kalup


  U vecu solju stavite izmrvljeni kvasac,kasicicu secera i kasicicu brasna i zalijte mlakim mlekom,promesajte i neka se udvostruci.Za to vreme pomesajte sve suve sastojke,pa dodajte uzrasli kvas i ulje.Mesite dodajuci mleko dok testo ne bude srednje tvrdo i glatko pod rukom.Pokrijte krpom i neka se na toplom mestu udvostruci,meni je trebalo oko 1,5 sat.Testo izrucite na dasku i sa malo brasna jos malo premesite,pa prebacite u kalup koji ste prethodno namazali puterom i posuli brasnom. Zagrejte rernu na 200 C i pecite 30-35 minuta.Izvadite hleb iz kalupa i gornju stranu malo poprskajte vodom i uvijte u krpu neka se ohladi,pa nasecite i posluzite.

Nema komentara:

Objavi komentar