Saher torta _jedna od cuvenih svetskih torti poreklom je iz Austrije.Napravio je jos davne 1832 Franz Saher na Beckom dvoru,tada jos mlad kuvarski segrt.Danas vec postoje razne varijante ovog cuvenog recepta,a parce ove torte moze se probati po originalnom receptu u Becu u Sacher hotelu.Prave je i na mnogo drugih mesta,ali navodno je originalan recept bas onaj iz Sacher hotela.A mozete je napraviti i sami.Ovu tortu krasi pre svega jednostavnost i savrseni spoj cokolade i kiselkastog ukusa pekmeza od kajsije.Ovako je ja pravim,a recept sam pronasla u kuvaru koji sam jos davno,davno dobila od mame.
Sastojci za biskvit:-140 gr putera
-160 gr secera
-180 gr cokolade za kuvanje
-8 jaja
-120 gr brasna
-pola kesice praska za pecivo
za fil:-100-150 gr marmelade od kajsije
za glazuru:-200 gr cokolade za kuvanje
-60 gr putera
Za biskvit izmiksajte puter sobne temperature sa secerom sve dok se secer ne rastopi.Dodajte otopljenu cokoladu i izmiksajte.Dodajite jedno po jedno zumance i miksajte.Pomesajte brasno i prasak za pecivo i umiksajte u masu.Umutite mikserom sneg od belanaca(obavezno da su mutilice ciste i suve-ovo je mali savet za pocetnike u pravljenju kolaca)Sneg umesajte lagano varjacom da se sve lepo sjedini.Kalup za tortu premazite puterom i pospite brasnom ili stavite papir za pecenje,pa sipajte masu za biskvit.Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45 min.Kada se biskvit ohladi,presecite na pola,premazite blago zagrejanom marmeladom.Ostavite oko 2 kasike za stranice torte.Poklopite drugom polovinom biskvita.Pazite da vam strana torte koja je bila donja u kaalupu uvek bude gornja kada filujete tortu jer je lepsa i ravnija.Namazite izvana tanko marmeladom.
Za glazuru otopite putar na laganoj temperaturi i dodajte natrganu cokoladu.Mesajte dok se sve lepo ne ujednaci.Stavite tortu na resetku i prelivajte glazuru.Brzo razmazite da cela povrsina torte bude prekrivena cokoladom.Neka se ohladi i otkaple pa je prebacite na tacnu i u frizider.Po zelji je posluzite sa slagom.Par sati pre serviranja je izvadite iz frizidera da blago popusti i da glazira ne puca prilikom rezanja.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar