Ova pita me cesto podseti na maminu kuhinju,pravila je nekad razne pite,sa visnjama,rogacima,jabukama.Sad je vec ruke bole pa ne mesi cesto.Nekako sam najvise volela pitu sa sirom.Ovo je neka moja varijanta koja dobro prodje kod moja dva musketira,a ni prijatelji se ne bune.
Sastojci
Za kore: -450 gr brasna
-250 gr margarina,moze i masti
-2 jaja
-150 gr secera
-1 prasak za pecivo
-1 vanilin secer
-korica jednog limuna
-mleko po potebi
Pomesati suve sastojke,pa omeksali margarin utrljati prstima u brasno,dodati jaja,pa sve zamesiti sa mlekom.Testo ostaviti da odmori oko sat vremena.
Za fil: -500 gr svezeg neslanog sira
-1 kisela pavlaka
-1 prasak za puding od vanile
-150 gr secera
-3 jaja
-sok od limuna
Pomesati sir,pavlaku,puding,secer,tri zumanca i limunov sok.Dodati umucen sneg od belanaca i pazljivo sjediniti obe mase.
Testo podeliti na dva dela.Na pobrasnjenoj povrsini razviti koru na velicinu tepsije.Tepsija treba da je namazana i posuta brasnom,a mozete staviti i papir za pecenje.Ubacite koru u tepsiju,malo poravnajte rukom ako treba i stavite fil, pa na kraju drugu koru.Malo izbockajte viljuskom gornju koru.Ugrejte rernu na 200 C i pecite oko 40 min.Posle 15 min pecenja ja obicno smanjim na 180 C.Kad se kolac dobro ohladi pospite secerom u prahu.
Sastojci
Za kore: -450 gr brasna
-250 gr margarina,moze i masti
-2 jaja
-150 gr secera
-1 prasak za pecivo
-1 vanilin secer
-korica jednog limuna
-mleko po potebi
Pomesati suve sastojke,pa omeksali margarin utrljati prstima u brasno,dodati jaja,pa sve zamesiti sa mlekom.Testo ostaviti da odmori oko sat vremena.
Za fil: -500 gr svezeg neslanog sira
-1 kisela pavlaka
-1 prasak za puding od vanile
-150 gr secera
-3 jaja
-sok od limuna
Pomesati sir,pavlaku,puding,secer,tri zumanca i limunov sok.Dodati umucen sneg od belanaca i pazljivo sjediniti obe mase.
Testo podeliti na dva dela.Na pobrasnjenoj povrsini razviti koru na velicinu tepsije.Tepsija treba da je namazana i posuta brasnom,a mozete staviti i papir za pecenje.Ubacite koru u tepsiju,malo poravnajte rukom ako treba i stavite fil, pa na kraju drugu koru.Malo izbockajte viljuskom gornju koru.Ugrejte rernu na 200 C i pecite oko 40 min.Posle 15 min pecenja ja obicno smanjim na 180 C.Kad se kolac dobro ohladi pospite secerom u prahu.
Nisam nikada pravila prhku pitu sa sirom a verujem da je izuzetno dobra. Prijatno:))
OdgovoriIzbriši