subota, 21. prosinca 2013.

Lesnik torta

  Ovu tortu sam pravila u novembru za nasu 17-u godisnjicu braka.Nasim gostima se torta dopala,nadam se da ce jos netko uzivati u njenom ukusu.



   Sastojci za biskvit:-5 jaja
                               -200 gr secera
                               -250 gr brasna
                               -naribana korica jedne vece narandze
                               -kafena soljica ulja
                               -prasak za pecivo
                              -2 kasike kakao praha
                              -kafena soljica mleka
Zumanci se dobro izmute sa secerom da postane penasto,dodati brasno,prasak za pecivo,kakao,koricu narandze,ulje i na kraju mleko.Sve mikserom izmutiti,pa dodati umucen sneg od belanaca i to spojiti kasikom,lagano mesati.Sipati u podmazan i pobrasnjen kalup,pa peci na 180-200 C oko 25-30 min.Neka se ohladi pa tanko izrezite da bude 4 lista.


Sastojci za prvi fil: -6 jaja  
                            -250 gr secera
                            -100 gr cokolade za kuvanje
                            -250 gr maslaca
Na pari mutiti jaja i secer.Kad krene da se zgusnjava dodati izlomljenu cokoladu i jos malo mutiti dok se ne zgusne,pa skloniti sa vatre.Kad se ohladi umutiti maslac i dodavati pomalo fila i sve dobro sjediniti.
Sastojci za drugi fil:-1-1,5 dcl mleka
                            -100 gr secera
                            -200 gr mlevenih lesnika
                            -125 gr maslaca
Stavit mleko i secer na vatru pa cim zavri sklonite sa vatre i umesajte lesnike .Neka se hladi pa posle dodajte umuceni maslac.
Za dekoraciju-dve slag pene umutiti  i dodati prosejanu kasiku kakao praha.

Redom filovati : biskvit-pola cokoladnog fila-biskvit-fil sa lesnjacima-biskvit-druga polovina cokoladnog fila-biskvit.Ako vam je ostalo fila namazite okolo tortu.Izvana je namazete i ukrasite vec pripremljenim slagom.
Tortu je pozeljno pripremiti bar dan pre posluzenja da bude socnija,osim slaga koji stavite isti dan.Pravila sam je i sa jafa keksom koji sam stavljala u fil sa lesnjacima:pola fila se namaze,pa se stavi jafa keks i opet fil-sve kao jedan sloj izmedju dva biskvita.Mozete ako volite kore blago natopiti cokoladnim mlekom,mada je vec ukus dovoljno cokoladan.Ili koristite sok od narandze ciju ste koricu vec iskoristili.Uzivajte u dobrom drustvu !
                              

Nema komentara:

Objavi komentar