Ovu tortu sam pravila u novembru za nasu 17-u godisnjicu braka.Nasim gostima se torta dopala,nadam se da ce jos netko uzivati u njenom ukusu.
Sastojci za biskvit:-5 jaja
-200 gr secera
-250 gr brasna
-naribana korica jedne vece narandze
-kafena soljica ulja
-prasak za pecivo
-2 kasike kakao praha
-kafena soljica mleka
Zumanci se dobro izmute sa secerom da postane penasto,dodati brasno,prasak za pecivo,kakao,koricu narandze,ulje i na kraju mleko.Sve mikserom izmutiti,pa dodati umucen sneg od belanaca i to spojiti kasikom,lagano mesati.Sipati u podmazan i pobrasnjen kalup,pa peci na 180-200 C oko 25-30 min.Neka se ohladi pa tanko izrezite da bude 4 lista.
-250 gr secera
-100 gr cokolade za kuvanje
-250 gr maslaca
Na pari mutiti jaja i secer.Kad krene da se zgusnjava dodati izlomljenu cokoladu i jos malo mutiti dok se ne zgusne,pa skloniti sa vatre.Kad se ohladi umutiti maslac i dodavati pomalo fila i sve dobro sjediniti.
Sastojci za drugi fil:-1-1,5 dcl mleka
-100 gr secera
-200 gr mlevenih lesnika
-125 gr maslaca
Stavit mleko i secer na vatru pa cim zavri sklonite sa vatre i umesajte lesnike .Neka se hladi pa posle dodajte umuceni maslac.
Za dekoraciju-dve slag pene umutiti i dodati prosejanu kasiku kakao praha.
Redom filovati : biskvit-pola cokoladnog fila-biskvit-fil sa lesnjacima-biskvit-druga polovina cokoladnog fila-biskvit.Ako vam je ostalo fila namazite okolo tortu.Izvana je namazete i ukrasite vec pripremljenim slagom.
Tortu je pozeljno pripremiti bar dan pre posluzenja da bude socnija,osim slaga koji stavite isti dan.Pravila sam je i sa jafa keksom koji sam stavljala u fil sa lesnjacima:pola fila se namaze,pa se stavi jafa keks i opet fil-sve kao jedan sloj izmedju dva biskvita.Mozete ako volite kore blago natopiti cokoladnim mlekom,mada je vec ukus dovoljno cokoladan.Ili koristite sok od narandze ciju ste koricu vec iskoristili.Uzivajte u dobrom drustvu !
Nema komentara:
Objavi komentar