srijeda, 15. srpnja 2020.

Sarma musaka

     Sarma je omiljeno jelo u mnogim kucama,pa je tako vole i kod mene.Ovo je nesto slicno sarmi,isto je tako fino samo se puno brze sprema.Iako jul mesec i nije bas uobicajen za sarmu,imala sam kupusa ribanca pa sam odlucila da napravim,zapisem,slikam i da vam nakuckam recepic,pa ko voli nek izvoli.


    
    Za dinstani kupus:-oko 1 kg kiselog kupusa ribanca 
                                 -malo ulja
                                  -1 veca glavica crvenog luka
                                  -lovorov list 2-3 kom
                                  -par zrna bibera
                                  -1 kasika aleve mlevene slatke paprike
                                  -oko 2 dcl paradajz soka
                  -za cuftice-oko 800 gr mlevenog mesa
                                  -malo ulja
                                  -1 glavica seckanog crvenog luka
                                  -3 cena belog luka
                                  -1 jaje
                                  -soljica rize
                                  -sol 1-1,5 kasicica
                                  -1 kasicica bibera(ili manje ako ne volite)
                             jos-suvo meso,suve kobasice-po zelji




     
     Prvo pripremite kupus:na malo ulja proprzite seckani luk,dodajte oprani kupus,sve ostale zacine osim paradajza.Nalijte veliku solju vode i neka dobro krcka.Kada je skoro sva voda isparila dodajte paradajz sok,promesajte i neka jos kratko zavri.Stavite pola mase u dublju tepsiju,poravnajte i slozite cuftice.
 Cuftice pravite na sledeci nacin:-prodinstajte crveni luk na malo ulja dok se ne uprzi i ostavite da se malo prohladi. Stavite meso u neku ciniju,dodajte uprzen luk,beli luk koji ste propasirali,rizu,jaje,biber,sol(vodite racuna o tome i da je kupus vec slan,pa nastimajte sol kako vama odgovara).Sve zamesite i pravite male cuftice.Slozite ih na prvi sloj kupusa stavite i malo suvog mesa ako zelite,pa cuftice prekrijte preostalim kupusom.Sve poravnajte i stavite gore alu foliju.Ako koristite vatrostalnu posudu ili pekac samo poklopite.Pecite oko sat vremena poklopljeno na 220 C,pa otklopite i neka se pece jos sat vremena na 200 C ili manje.Sluzite uz pire krompir,a moze i domaca pogaca.Prilicno je kaloricno i sito,tako da ne pravim precesto jer nemamo granicu kad je dosta.....Uzivajte.

Nema komentara:

Objavi komentar