srijeda, 18. lipnja 2014.

Svinjetina s gljivama

      Ovo je jedno izdasno jelo,moze na isti nacin da se pravi sa bilo kojom vrstom mesa,a i da se sluzi uz krompir pire,testeninu.,rizu..Meso se lagano dinsta na luku da bi pustilo sve sokove,posle se dodaju gljive i ostavi se da jos malo prokrcka,jos se zacini po potrebi i spremno je za jelo.Nama je ovaj puta za prilog posluzila riza i paradajz salata.




          Sastojci:-oko 700 gr svinjetine izrezane na kockice,moze da bude i malo masnija
                       -4 glavice sitno seckanog crvenog luka
                       -2-3 cena belog luka
                       -300 gr sampinjona isecenih na listica
                       -soli po ukusu,oko 2 kafene kasicice
                       -2 lista lovora
                       -par zrna bibera
                       -1 kasicica vrhom puna mlevene slatke paprike
                       -persunov list
                       -2 dcl paradajz soka
                       -ulje
                       -riza-u kolicini koja vam je potrebna plus dva puta toliko vode



     Zagrejte ulje u serpi pa poprzite crveni i beli luk da bude staklast,zatim dodajte meso i vode jedan prst iznad mesa.Posolite,stavite lovor i biber i neka krcka oko 45-50 min.Ako je potrebno podlivajte sa pomalo vode,ja obicno tako radim.Dodajte paradajz sok i cim opet zavri dodajte i sampinjone,persunov list i pred kraj ide i slatka paprika.Kuvajte lagano i mesajte cesce jer hoce ponekad da se lepi zbog paradajza.Gotovo je cim su gljive i meso gotovi.Pred kraj se proba i ako je potrebno dosolite.U ovo jelo mozete pred sluzenje da dodajete i kiselu pavlaku.
  Na solju rize ide dve do dve i po solje vode.Odaberite kolicinu rize koja vam je potrebna,operite je i prosusite i stavite u hladnu posoljenu vodu da se kuva.Neka bude na srednjoj jacini 10-12 minuta pa poklopite i neka upija vodu jos 10-15 minuta.Uz ovo jelo posluzite i salatu.Uzivajte!
                       

Nema komentara:

Objavi komentar