Ovo je jedno izdasno jelo,moze na isti nacin da se pravi sa bilo kojom vrstom mesa,a i da se sluzi uz krompir pire,testeninu.,rizu..Meso se lagano dinsta na luku da bi pustilo sve sokove,posle se dodaju gljive i ostavi se da jos malo prokrcka,jos se zacini po potrebi i spremno je za jelo.Nama je ovaj puta za prilog posluzila riza i paradajz salata.
Sastojci:-oko 700 gr svinjetine izrezane na kockice,moze da bude i malo masnija
-4 glavice sitno seckanog crvenog luka
-2-3 cena belog luka
-300 gr sampinjona isecenih na listica
-soli po ukusu,oko 2 kafene kasicice
-2 lista lovora
-par zrna bibera
-1 kasicica vrhom puna mlevene slatke paprike
-persunov list
-2 dcl paradajz soka
-ulje
-riza-u kolicini koja vam je potrebna plus dva puta toliko vode
Zagrejte ulje u serpi pa poprzite crveni i beli luk da bude staklast,zatim dodajte meso i vode jedan prst iznad mesa.Posolite,stavite lovor i biber i neka krcka oko 45-50 min.Ako je potrebno podlivajte sa pomalo vode,ja obicno tako radim.Dodajte paradajz sok i cim opet zavri dodajte i sampinjone,persunov list i pred kraj ide i slatka paprika.Kuvajte lagano i mesajte cesce jer hoce ponekad da se lepi zbog paradajza.Gotovo je cim su gljive i meso gotovi.Pred kraj se proba i ako je potrebno dosolite.U ovo jelo mozete pred sluzenje da dodajete i kiselu pavlaku.
Na solju rize ide dve do dve i po solje vode.Odaberite kolicinu rize koja vam je potrebna,operite je i prosusite i stavite u hladnu posoljenu vodu da se kuva.Neka bude na srednjoj jacini 10-12 minuta pa poklopite i neka upija vodu jos 10-15 minuta.Uz ovo jelo posluzite i salatu.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar