ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

Moja strudla

Vec dugo pravim strudlu sa raznim filovima-mak,orasi,rogaci,kakao,sir,visnje,jabuke,pekmez cak i kokos...ovaj puta pravila sam sa lesnicima.Lepo je uspela,uz corbicu od povrca imali smo odlican rucak.Bitno je da se testo dobro umesi,posle treba da odstoji,a i kada nafilujete strudlu treba da odstoji.Kada se ispece malo se poprska vodom,pokrije krpom i neka se potpuno ohladi pre nego sto isecete prvo parce.



 Sastojci:-za testo-700 gr mekog belog brasna
                           -1 kockica svezeg kvasca
                           -2 male kasicice soli
                           -1 kasika secera
                           -1,5 dcl ulja
                           -5- 5,5 dcl mleka
                           -naribana korica veceg limuna
                -za fil--300-350 gr mlevenih lesnika
                          -250 gr secera
                          .oko 1,5 dcl mleka




   Stavite brasno u vecu posudu,ja imam veliku plasticnu vanglicu koju i koristim uglavnom za mesenje kiselih testa.U vecu solju stavite kasiku brasna,secera i razmrvite kvasac pa nalijte sa oko 2 dcl mlakog mleka(od onih pola litre) i ostavite da uzraste.Brasno posolite i naribajte limunovu koricu,pa stavite tu casu u vanglicu sa brasnom -ako pobegne van solje bolje u brasno nego na stol.Kad je kvas narastao uspite sve u brasno i mesajte rukom,varjacom-po zelji.Ja mesim sve rukom.Dolivajte preostalo mleko da se sve sjedini.Kad dobijete veliku lepljivu loptu uspite svo ulje i gnjecite rukom da se upije svo ulje i onda jos dobro sve umesite da bude fina glatka kugla,pa je pokrijte i ostavite na toplo mesto da uzraste-bar oko sat i po.Kad je uzraslo istresite na pobrasnjenu povrsinu,premesite i podelite na dva dela.Razvaljajte svaki deo u veliki pravougaonik oko pola cm debljine,razmazite pola fila na svaki i urolajte.Dok motate u strudlu vucite pomalo prema sebi da bude cvrsce uvijeno-bice lepse..Strudle stavite u tepsiju koju ste namazali i pobrasnili(ili stavite papir za pecenje) ,pa neka odmara jos pola sata.Pre stavljanja u rernu premazite je uljem.Moze i zumance koje ste pomesali sa malo mleka.Pecite na 180-200 C oko sat vremena.Cim se izvadi poprskajte vodom i pokrijte krpom da se ohladi-tako bude meka kora.Secite obavezno kad se ohladi,ja sam ovaj puta pozurila pa se nije dalo lepo iseci.
Fil-pomesati lesnike i secer i zaliti vrucim mlekom pa promesati i ostaviti da malo nabubri.Filove mozete kombinovati po zelji,sve zavisi sta volite.Uzivajte!

Nema komentara:

Objavi komentar