ponedjeljak, 8. rujna 2014.

Paprika punjena mrkvom

      Evo jedan recept bez mesa,mislim da bi se dopao vegetarijancima,Ponekad napravim u istom loncu punjenje i sa mrkvom i par komada sa mesom.Recept je od mog dide,a moja mama je to cesto pravila,tako da ga i mi rado jedemo.Sve se pravi isto kao i sa mesom,samo umesto mesa narendajte mrkvu.Sve se lepo ukrcka,stavi malo zaprske ako zelite i to je to.Odlicno je za dane posta,jaje u tom slucaju treba izostaviti.


        Sastojci:otprilike -6-7 ociscenih paprika
                                    -5 velikih mrkvi sitno naribajte
                                    -soljica rize
                                    -2 glavice crvenog seckanog luka izdinstajte na malo ulja
                                    -2 cesnja belog luka protisnite na presu
                                    -1 supena kasika seckanog persunovog lista
                                    -1 jaje
                                    -sol
                                    -biber
                                    -malo vegete ili nekog drugog zacina za supu
                         za sos -oko 7 dcl paradajz soka plus toliko vode
                                    -kasicica secera

                 za zaprsku  -mlevena paprika
                                    -ulje
                                    -kasika brasna


      U posudu stavite mrkvu,rizu,crveni i beli luk,persunov list,jaje,kasicicu vegete,posolite jos malo po ukusu,dodajte biber(moze malo vise ako volite jer ovo jelo bude lepse ako je malo vise bibera),moze i kasicicu mlevene slatke paprike,ali i ljute ako volite.Sve dobro izmesajte i napunite paprike.U lonac sipajte paradajz i vodu i neka zavri.Stavite i malo secera,ovo nije obavezno.Spustajte paprike u vodu,smanjite temperaturu,pa neka krckaju oko 1 sat.Duzina kuvanja zavisi i od tvrdoce paprike,ja obicno probam viljuskom da li je paprika mekana.Zagrejte malo ulja i dodajte kasiku ostrog brasna,kratko poprzite pa dodajte i kasicicu mlevene slatke paprike,promesajte i odmag dodajte u papriku.Kad stavljam zaprsku u papriku stavljam pomalo gde ima mesta da ne ostane na vrhu.Lonac drzite za rucke i malo ga rotirajte levo-desno da se ne zalepi za dno.Ako ne zelite zaprsku moze i zdravija varijanta-u malo hladne vode dodajte kasiku brasna i promesajte da nema grudvica,pa dodajite pomalo pred kraj u lonac.Sve neka prokrcka jos desetak minutica.Kao prilog mozete napraviti pire krompir ili mozete jesti samo sa hlebom.Mozete ovo jelo probati i kad pravite redovnu papriku sa mesom,cisto da probate.U potpuno posnoj varijanti samo izbacite jaje iz nadeva,ukus se nece promeniti.
                      

Nema komentara:

Objavi komentar