subota, 5. travnja 2014.

Mirisni kroasani

       Jutros razmisljam sta bi mogla da ispecem,posto je subota i imam vise vremena nego radnim danom,muzic na pecanju,sin spava i listam moju staru svesku pa mi zapelo oko za kroasane...Volim ih jer su dobri i drugi dan,kada ostane koji samo umotam u kesu i budu odlicni za dorucak uz mleko,caj,kafu -po volji.




         Sastojci:-1 kg glatkog psenicnog brasna
                      -2 kasicice soli
                      -naribana korica 1 limuna
                      -1 mala kasicica cimeta
                      -3 jaja
                      -1 svezi kvasac
                      -2 kasicice secera
                      -5 dcl mleka
                      -marmelada,a moze i eurokrem po zelji
                      -malo mlevenih orasa ili lesnjaka
                      -200 gr putra ili margarina obaveznao da bude omeksao
                       ili na sobnoj temperaturi
                      -kim ili przeni susam za posipanje



      Prosejte brasno i posolite,pospite limunovu koricu i cimet,dodajte dva jaja.Ugrejte mlako da bude mlako,pa u vecu solju stavite kvasac,secer i kasiku brasna i nalijte mlakim mlekom do dve trecine solje.Kada kvasac naraste dodajte u mleko i mesite dodavajuci preostalo mlako mleko.Mesite sve dok testo ne krene da se fino odvaja od posude i ne bude glatko i sjajno.Neka raste oko sat-sat i po.Pospite radnu povrsinu brasnom i premesite,pa podelite na 8 podjednakih delova.Svaki deo razvaljajte na velicinu tanjurica za kolace,puter podelite na otprilike 7 delova,mazite svaki komad testa i slazite jedan na drugi.Osmi deo se ne maze.Prvi i poslednju komad neka budu veci.Neka testo odmori oko pola sataMeni ovaj puta bas ova faza nije ispala bas za fotkanje,ali na kraju je bilo fino.



Sad oklagiju u ruke i treba sve razvaljati sto vise na oko pola cm debljine.Ili se sav postupak moze i podeliti.Testo podeliti na pola,pa svaku polovinu na 8 delova,ali posto imam veci stol ja radim odjednom.Testo koje ste razvaljali secite kao na slici,Stavljajte po kasicicu marmelade pomesane sa orasima ili lesnjacima(ovaj puta kod mene samo marmelada-kao sto rekoh muz na pecanju,sin spava,a ja sva od brasna pa mi se nije setalo do radnje)ili nutelu.


 

 Sad samo urolajte svaku kroasanu,stavite u tepsiju na papir za pecenje i neka jos malo odmori testo,bar sat vremena.Premazite svaku kroasanu umucenim jajetom i pospite kimom ili susamom,pecite na 200 C oko 30 minuta dok lepo ne porumene.Sluzite kad se malo prohlade.Ovo testo pravim i u slanoj varijanti sa pizza punjenjem,samo onda izostavim cimet i limunovu koricu u testu.Treba dosta vremena za ovaj slatkis,ali testo u par navrata treba da raste pa u medjuvremenu radim nesto drugo,zato ih obicno pravim subotom,Uzivajte!

3 komentara:

  1. Ja im teško odolevam i volim ih i nikad mi ih nije dosta. Uživajte u njima.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav i vama Zorice,ja im isto tesko odolevam,ali moji obozavaju kroasane u svim varijantama ,pa mi nije tesko da im pravim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad imaš vremena, pridruži nam se u blogerskoj igrici:http://pomoravka1.blogspot.ca/2014/04/pet-omiljenih-poslastica-blogerska.html

    OdgovoriIzbriši