nedjelja, 9. rujna 2012.

Pileca supa s griz noklicama

Jedan fini domaci recept koji je pravila moja mama,verovatno i baka....a danas i ja pravim razne domace supice,kod nas nekako nema rucka bez kasike...
Sastojci:za supu-pilece meso(ja stavim belo meso i sitnije delove:iznutrice,krila,gornji deo ledja oko 1 kg
                         piletine)
                       -dve-tri mrkve
                      -jedan koren i jedna veza persunovog lisca
                       -koren pastrenjaka
                       -koren celera
                       -crveni luk
                       -beli luk 5-6 cenova
                       -5-6 zrna bibera
                       -2-3 kafene kasicice soli
                      -oko 4-5 l vode
                za knedle-1 jaje
                              -3 kasike ulja
                              -malo soli
                              -sode bikarbone na vrh noza
                              -5-6 kasika psenicnog griza

Pristaviti lonac sa svim ociscenim sastojcima,jedino crveni luk prepoloviti  i malo ga propeci na tavici pa staviti i njega u lonac..Staviti sol i biber pa neka zavri,smanjiti na najnizu temperaturu da samo malo struji,ne sme da vri i tako kuvati oko 2 sataU toku kuvanja skidati penu da supa bude bistrija..Povaditi meso i povrce i kad malo slegne polako procediti supu i staviti da polako zavri.Pripremiti knedle:izmutiti jaje i ulje,dodati sol i malo sode bikarbone(mrvicu,koliko stane izmedju dva prsta) i dodavati kasiku po kasiku griza dok se masa ne ujednaci .Treba da bude gusto da mogu da se odvajaju knedle.Kad je supa zavrila malom kasicicom vaditi knedle i stavljati u supu,kasicicu umakati u vrelu supu.Mozete posuti sitno seckani persunov list da malo prokrcka sa knedlama.Kuvano meso posluziti uz paradajz sos.Ovo jelo cesto pravim zimi kad se treba fino ugrejati,a i podici imunitet protiv zimskih viroza,a tu je pileca supa glavna.



                       

Nema komentara:

Objavi komentar