utorak, 12. kolovoza 2025.

Moravska salata

        Salate su uvek neiscrpan izvor ideja.Posebno leti,kada je toplo pa mogu da posluze i kao obrok.Moravska salata je bas jedna lepa letnja salata koja i hrani i osvezeva.Jede se kao i svaka salata uz glavno jelo,ali mozete je jesti i npr. na kriski domaceg hleba koji ste prepekli na malo ulja,uz neki dobar sir.Miris pecenih paprika vraca u detinjstvo kada smo paprike pekli u starom smederevcu koji je obavezno bio na dvoristu,ali u hladu.Ako volite ljuto ispecite i neku ljutu rogu,bice savrseno.Meni su fascinantne boje ove salate kad je donesem za stol.Leti obozavam da uzivam u sarenilu koje nam priroda daje.



     Sastojci:-5-6 vecih slatkih paprika-mogu babure,ajvarke

                   -2 ljute paprike po zelji

                   -1 mladi luk

                   -3-4 cena belog luka

                   -2 velika domaca paradajza

                   -sol

                   -ulje

                   -sirce ili limunov sok

                   -persunov list




     Prvo treba ispeci paprike.Stavite oprane i obrisane paprike u tepsiju.Mozete staviti i papir za pecenje.Malo bocnite paprike cackalicom.Pecite ih pola sata-sat na 200 C.Tople paprike ubacite u kesu ili serpu pa poklopite neka se dobro potpare.Ogulite kozu i naseckajte paprike na trake ili kockice.



Beli luk isecite sitno.Mladi luk iseckajte ceo,obavezno i zeleni deo.Uzmite i paradajz i isecite ne kocke.Dodajte i zacine po ukusu.Sve lepo promesajte i pospite sa malo seckanog persuna.Ohladite i servirajte.Veliki je izbor jela uz koji mozete servirati ovu lepu i dekorativnu salatu,a moze se jesti i sama.Uzivajte!




                  

Nema komentara:

Objavi komentar