petak, 17. studenoga 2023.

Corba od graska sa mesnim cufticama

  Svi koji prate i citaju moj blog znaju da se kod mene cesto jede "na kasiku".Tako je kuvala moje mama,a i svekrva ,pa su neke navike ostale.Volim da isprobavam nova jele.kako slatka,tako i slane.Ali jela na kasiku su uvek dobrodosla na nasem stolu.Corbe od graska se kod nas cesto prave.Pre dosta godina,dok sam jos imala bastu koju sada nemam nazalost,jedne godine grasak je posebno dobro rodio.Jos sam mu ja napravila nesto kao ogradu,stavljala kolje i razvukla spagu i uz to se grasak penjao,nije ostao da lezi na zemlji.I bas ga je bilo puno.Stavili smo oko 30-35 kg u zamrzivac,plus sam celo vreme kuvala po potrebi.Mislila sam da ce nam se smuciti,jer se pravio jednom nedeljno.Ali nije jer ga jos uvek obozavamo.Prednost mu je to sto ima puno varijanti-beli grasak sa noklicama,grasak nagusto,sa ili bez mesa,sos od graska,stavljala sam ga i uz razno povrce pa pekla u rerni.Uglavnom-jos ga volimo.



Ova danasnja corba je fina,sita,okrepljujuca i bogata.Pravi se tako sto se svo povrce stavi na dinstanje i otprilike kada je napola skuvano ubace se male cuftice od mesa po zelji.Za ovu corbu bice vam potrebno:



    Sastojci za corbu:-1 veca glavica sitno seckanog crvenog luka

                                -3 vece mrkve iseckane po zelji

                                -parce celera ili koren persuna iseckan

                                -2 veca krompira iseckana na kockice

                                -oko pola kg graska

                                -1 kasika persunovog lista

                                -1 kasicica mirodjije/kopra

                                -ulje

                                -sol oko 2 kasicice

                               -1 kasicica suvog zacina

                               -1 kasicica bibera

        za cuftice:-oko 300 gr mlevenog mesa po zelji

                         -1 glavica crvenog luka jako sitno seckanog

                         -1 cen belog luka

                         -1 jaje

                         -mala soljica rize

                         -persinov list

                        -sol,biber,suvi zacin po zelji

                        -ljuta aleva paprika ako volite

                        -malo brasna za uvaljati cufte

   za zaprsku:-2-3 kasike ulja

                     -1 kasika brasna

                     -1 kasicica slatke aleve paprike




    Corba se pravi vrlo jednostavno:na malo ulja proprzite crveni luk(moze i cen-dva belog luka ako volite),neka se malo zastakli pa dodajte mrkvu i persun,celer.Naka se dinsta desetak minuta.Ako treba dodajte malo vode.Posle dodajte krompir i grasak,persunov list i mirodjiju.Zalijte vodom da ogrezne,posle cete dodati jos ako treba.Zacinite solju,biberom i suvim zacinom.Neka zavrije,pa malo smanjite temperaturu.U meduvremenu spremite cufte-u meso stavite crveni luk(mozete ga prethodno proprziti),beli luk protisnite kroz presu,dodaje rizu,jaje i sve ostale zacine i sve zamesite.Pravite male cuftice velicine ping pong loptica.Malo ih uvaljajte u brasno.Kada je corba napola skuvana dodajte malo vode ako je isparila,ali ne treba ni previse jer treba da bude gusto kada je gotovo.U corbu koja vri dodajte cuftice i neka se kuva jos oko 20-25 minuta.Na kraju pripremite ovu tanku zaprskicu:-na malo ulja proprzite brasno i dodajte papriku.Sve sipajte u corbu i prokrckajte jos malo,probajte i dodajte jos zacina ako treba.Ako izbegavate zaprsku(mada je ova bas tanka i blaga),a moguce je da se sve zgusnulo dovoljno od brasna koje je bilo na cuftama,mozete jednostavno papriku pomesati sa malo hladne vode i sipati u corbu i neka malo prokrcka.Uglavnom ovo jelo je ukusno i okrepljujuce,zvuci komplicirano iako to nije.Isprobajte i javite utiske.Uzivajte!








Nema komentara:

Objavi komentar