petak, 24. studenoga 2023.

Ceski kolac

 Ovaj lepi kolac odavno se odomacio u nasim domovima jer je jedan od onih koji se prenose sa jedne generacije na drugu.Steta sto je pomalo zaboravljen i zanemaren,mada je meni  bas ukusan.Savrsen kremasti kolac,posebno kada je dobro ohladjen.Ja ga imam u kuvaru iz 1983,a i iz mamine sveske sa receptima.Vrlo je ukusan,fin i kremast,a jednostavan za napraviti.Napisacu vam ceo recept,mada sam ja umesto belanaca umutila slag jer su mi belanca trebala za puslice.Bitno je da se dobro ohladi pre posluzenja jer je lakse rezati hladan kolac.



Sastojci za biskvit:-5 jaja

                              -250 gr secera

                             -200 gr brasna

                             -10 kasika vode

                             -2 kasike kakaa

                             -pola praska za pecivo

              za krem:-150 gr secera

                            -5 zumanaca

                            -5 kasika brasna

                            -pola litre mleka

                            -200 gr putera

                            -100 gr secera u prahu  

  za penu od belanaca:-5 belanaca

                                   -250 gr secera

                                   -sok od pola limuna

                                   -malo cokolade za naribati na penu



 Biskvit se pece kao i svaki drugi:ja prvo umutim zumanca sa secerom dok ne pobele i secer se ne razbije.Prosijem brasno,kakao i prasak za pecivo i dodam u smesu od zumanaca i miksam dodavajuci 10 kasika vode.Posebno umutiti sneg od belanaca i pazljivo umesati varjacom.Sipati u podmazan i pobrasnjen pleh.Peci oko 40 minuta na 200 C.Neka se ohladi.



Za krem:izmutite zumanca,secer,brasno i par kasika hladnog mleka.Ostalo mleko stavite da zavri i ukuvajte smesu od zumanaca.Vatra neka ne bude prejaka.Dok se kuva stalno mesajte.Sklonite sa vatre kada je gotovo i stavite gore strec foliju da se ne stvori debela kozica.Neka se ohladi.Izmiksajte puter sobne temperature sa secerom u prahu,pa dodajte pomalo hladan krem.Sve dobro izmiksajte i namazite na biskvit.Ja obicno pecem u plehu 20x35 koji je malo dublji pa ga tako i filujem,ne vadim biskvit iz pleha.

Za penu:izmiksajte belanca,dodajte polako secer i sve stavite da se lagano muti na pari.Dodajte polako i sok od limuna.Namazite na kolac i neka se ohladi,pa narendajte cokoladu i stavite u frizider na hladjenje.Uzivajte!






Nema komentara:

Objavi komentar