Svake godine kad krene sezona ribizli setim se malog zbuna punog crvenih bobica oko kojeg je obilazio moj sin cekajuci da ribizle pocrvene.Nije bas bio preterano ljubitelj voca,ali ovo je voleo.Ili mu je bilo interesantno iscekivanje.Sad vise na zalost vec par godina nismo na selu,sin je porastao,ali me uvek razveseli mala ribizla kad dodjemo kuci.Jos kad se potrefi da smo tamo u vreme kad ih ima zrelih....Sitnica,ali nama bitna....
E sad,ovaj kolac je bas jednostavan,jedan od onih vocnih letnjih poslastica koje se prenose sa generacije na generaciju.Jednostavne,a drage.Ovo je neka moja varijanta.
Evo spiska sta je sve potrebno:
-5 jaja
-250 gr svezeg neslanog sira
-150 gr secera
-limunova korica
-prasak za pecivo
-200 gr brasna
-1.25 dcl ulja
-1.25 dcl mleka
-150-200 gr ribizli(a moze i neko drugo sezonsko voce)
jos:-kasika brasna za posuti ribizle
-secer u prahu za posuti kolac
Odvojite posebno zumanca od belanaca.Umutite belanca u sneg i ostavite u frizider.U zumanca dodajte sir,secer i limunovu koricu i dobro umutite da se secer rastopi.Dodajte brasno,prasak za pecivo i ulje i mutite,pa na kraju dodajte i mleko.Umutite.Dodajte i belanca pa sve sjedinite varjacom.Pleh podmazite i pospite brasnom,a mozete staviti i papir za pecenje.Sipajte pola mase u pleh,odozgo rasporedite ribizle koje ste prethodno posuli brasnom.Sipajte preostalu polovinu smese i poravnajte.Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 min. na 180 C.Isprobajte da li je peceno:zabodite cackalicu u kolac pa ako je cista kad izvadite gotovo je .Kada se kolac dobro ohladi pospite secerom u prahu.Uzivajte!
E sad,ovaj kolac je bas jednostavan,jedan od onih vocnih letnjih poslastica koje se prenose sa generacije na generaciju.Jednostavne,a drage.Ovo je neka moja varijanta.
Evo spiska sta je sve potrebno:
-5 jaja
-250 gr svezeg neslanog sira
-150 gr secera
-limunova korica
-prasak za pecivo
-200 gr brasna
-1.25 dcl ulja
-1.25 dcl mleka
-150-200 gr ribizli(a moze i neko drugo sezonsko voce)
jos:-kasika brasna za posuti ribizle
-secer u prahu za posuti kolac
Odvojite posebno zumanca od belanaca.Umutite belanca u sneg i ostavite u frizider.U zumanca dodajte sir,secer i limunovu koricu i dobro umutite da se secer rastopi.Dodajte brasno,prasak za pecivo i ulje i mutite,pa na kraju dodajte i mleko.Umutite.Dodajte i belanca pa sve sjedinite varjacom.Pleh podmazite i pospite brasnom,a mozete staviti i papir za pecenje.Sipajte pola mase u pleh,odozgo rasporedite ribizle koje ste prethodno posuli brasnom.Sipajte preostalu polovinu smese i poravnajte.Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 min. na 180 C.Isprobajte da li je peceno:zabodite cackalicu u kolac pa ako je cista kad izvadite gotovo je .Kada se kolac dobro ohladi pospite secerom u prahu.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar