ponedjeljak, 17. rujna 2018.

Pileci perkelt

Pileci perkelt je jelo koje se rado jede kod nas.Moj muz obozava jela na kasiku.Ovo voli jer podseca na jedno od njegovih najdrazih jela koje je pravila njegova mama.Ovaj put sam ubacila noklice bas one koje inace pravim za corbu od graska i proslo je super.
 




Sastojci:-pile od oko 1,5 kg
              -mast ili ulje za uprziti luk
              -oko 600 gr sitno seckanog crvenog luka
              -1 manji komad celera
              -2 mrkve
              -1 koren persina i list
              -1 feferona
              -2 cena belog luka
              -1 dcl paradajz soka
              -2-3 kafene kasicice soli
              -1 kafena kasicica Bag zacina ili sl.
              -pola kafene kasicice bibera
              -1,5 velike kasike slatke mlevene paprike
              -pola kasicice mlevene ljute paprike

za noklice:-3 jaja
                 -malo soli
                 -2 kasike vode
                 -oko 7 kaika brasna


  Na masnoci dinstati crveni luk da pozuti.Meso izrezite na manje komade.Ubacite u serpu na luk i promesajte.Pazite da ima tecnosti,ako treba dodajte malo vode.Sitnije nasecite persin,mrkvu i celer i dodajte i to u perkelt.Ako volite ljuto moze i feferonu.Posolite i neka se krcka oko 1 sat na laganijoj vatri.Uspite paradajz,biber,papriku,zgnjecen beli luk.Neka jos malo krcka.
Za noklice umutite jaja,sol,vodu i dodajte brasno.Neka bude dovoljno gusto da mozete uzimati kasicicom noklice,zato prilagodite brasno koliko vam treba.Meni je trebalo 7 kasika,ali to vam ovisi i o velicini jaja,o tome koliko je kasika sa brasnom puna.Uglavnom vadite kasicicom noklice i spustajte u perkelt koji vrijucka.Pospite seckanim persunovim listom i neka vrijucka jos oko 15 min.
Probajte i dodajte jos zacina ako treba jer ukusi su razliciti.Ako ne zelite noklice,skuvajte testeninu po vasolj zelji i dodajte u tanjir pred posluzenje.Ili mozete jesti perkelt samo sa hlebom,jos ako je domaci bice super.Uzivajte.

Nema komentara:

Objavi komentar