Visnje su kod mene voce koje nas najvise podseca na detinjstvo...Verovtno zbog onih velikih tepsija sa prelepim zutim biskvitima prepunim visnjama koje si mogao da uzmes po par komada u ruku i trk za drugarima.Mozda i to sto u ovih sest godina koliko sam u Austriji nisam primetila da su nesto popularne,nema ih bas po radnjama,a i kada ih nadjem dosta su skupe.Ponekad odem na jedan pijac,tamo su jos skuplje.Mada su ove sa pijace lepe i mirisne,kao kod kuce.Zato sam ja bila vredna na godisnjem,posto smo bili krajem maja,a ja oberem visnju koja je u mom dvoristu,pa skuvam marmeladu.Tako da se sad sladimo i uzivamo.Moze i bilo koja druga marmelada,dzem,sta vi pozelite,ali nama su ovaj put visnje bile favorit.
Sastojci:-500 gr mekog brasna
-1 jaje
-kasicica soli
-pola solje ulja
-1 kocka svezeg kvasca
-1 kasika secera
-1 solja mleka
i jos-marmelada od visanja
-po zelji malo prah secera
-jaje za premazivanje kiflica
Mleko ugrejte neka bude toplo.U manju posudicu izmrvite kvasac,dodajte secer i zalijte toplim mlekom,promesajte i neka kvasac odradi svoje.U veci sud prosejte brasno,posolite i dodajte jaje.Napravite rupu u sredini brasna i dodajte nadosli kvas.Mesite dok ne pocne da se odvaja od rubova posude...dok ne prestane da se lepi za ruke.Dodajte ulje i jos mesite da bude lepo i glatko.Pokrijte krpom i neka odstoji sat-sat i pol.Kad je testo nadoslo,premesite.Odvajajte loptice velicine kao jajeta.Razvaljajte svaku lopticu u dug ovalni oblik,stavljajte marmeladu i zarolajte u kiflicu.Tako dok ne potrosite testo.Ovo je neka mera za manju porodicu,ako vas je vise-poduplajte smesu.Kiflice treba da jos malo odstoje u tepsiji.Pre pecenja ih premazite umucenim jajetom.Peku se otprilike 30 min na 180 C dok ne porumene.Kad se malo prohlade pospite prah secerom.Uzivajte!
Sastojci:-500 gr mekog brasna
-1 jaje
-kasicica soli
-pola solje ulja
-1 kocka svezeg kvasca
-1 kasika secera
-1 solja mleka
i jos-marmelada od visanja
-po zelji malo prah secera
-jaje za premazivanje kiflica
Mleko ugrejte neka bude toplo.U manju posudicu izmrvite kvasac,dodajte secer i zalijte toplim mlekom,promesajte i neka kvasac odradi svoje.U veci sud prosejte brasno,posolite i dodajte jaje.Napravite rupu u sredini brasna i dodajte nadosli kvas.Mesite dok ne pocne da se odvaja od rubova posude...dok ne prestane da se lepi za ruke.Dodajte ulje i jos mesite da bude lepo i glatko.Pokrijte krpom i neka odstoji sat-sat i pol.Kad je testo nadoslo,premesite.Odvajajte loptice velicine kao jajeta.Razvaljajte svaku lopticu u dug ovalni oblik,stavljajte marmeladu i zarolajte u kiflicu.Tako dok ne potrosite testo.Ovo je neka mera za manju porodicu,ako vas je vise-poduplajte smesu.Kiflice treba da jos malo odstoje u tepsiji.Pre pecenja ih premazite umucenim jajetom.Peku se otprilike 30 min na 180 C dok ne porumene.Kad se malo prohlade pospite prah secerom.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar