srijeda, 12. srpnja 2017.

Fokaca

Fokacu se odavno spremam napraviti,ali eto,uvek isprobavam nesto drugo.Lepo italijansko jelo koje mami izgledom,ali i ukusom.Prosle nedelje je i fokaca dosla na red-konacno.Nisam stavljala nista posebno od zacinskih trava posto moji momci nisu ljubitelji bosiljka,ruzmarina i sl.,ali persunov list moze.On je bio uz beli luk dovoljno aromatican.
Ovo je ustvari jedno jednostavno jelo koje se brzo pravi i jos brze pojede.





   Sastojci:-600 gr brasna
                 -1 suvi kvasac
                 -1 kafena kasika soli
                 -1 kafena kasika secera
                 -2,5 dcl tople vode
                 -0,5 dcl maslinovog ulja

Od ovih sastojaka zamesiti testo.Pomesati suve sastojke,dodati ulje i polako dodajte vodu i zamesite glatko testo.Testo lepo razvucite prstima u tepsiju koju ste podmazali maslinovim uljem.Pokrijte cistom krpom i neka kisne oko sat i po na toplom mestu.

    Sledece sto vam treba:-1 dcl maslinovog ulja

                                        -malo tucane feferone(ovo po zelji)
                                        -2-3 cesnja belog luka-izgnjecenog ili sitno seckanog
                                        -1 supena kasika seckanog persuna
                                        -saka maslina
                                        -krupna morska sol (koju sam ja zaboravila da stavim,vi nemojte zaboraviti)

Kad je testo naraslo prstima pravite rupe po citavoj povrsini u koje cete stavljati masline i ulje.Pomesajte ulj,beli luk,persinov list i ako zelite feferonu.Stavljajte u rupe ovu mesavinu kasicicom i isto tako rasporedite masline.Pospite gore krupnu morsku sol.Neka odstoji jos pola sata.Pecite na 200C 25-30 minuta.Ohladite i posluzite uz jelo po zalji,a uz neku salaticu moze da bude i lepa vecerica.Uzivajte.

Nema komentara:

Objavi komentar