ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Lepinje sa maslinama

Kod mene u kuci se rado jedu razna peciva,kako slana tako i slatka.Nedavno sam videla sliku hleba sa maslinama,pa sam resila da probam nesto slicno da napravim.Ispalo je prilicno dobro jer smo pojeli sve za jedan dan.Odlicno je uz rucak,a moze i kao zakuska uz sir i neko hladno pice.Vi izaberite sta vama najvise odgovara .

  Sastojci:-1 kg belog mekog brasna
                -1 kocka svezeg kvasca
                -1 mala kasicica secera
                -3 kasicice soli
                -2 dcl maslinovog ulja
                -6 dcl toplog mleka
                -100 gr maslina isecenih na cetvrtine
                -malo krupne soli
                -malo brasna za rad





   Sipajte brasno u vecu posudu u kojij cete mesiti i posolite.U vecu solju pomesajte kvasac,secer i kasiku brasna pa zalijte do pola solje sa toplim mlekom.Ostavite da nadodje.Kad je nadoslo napravite udubinu u brasnu i sipajte nadosli kvas.Polako mesite i dodajte preostalo toplo mleko.Na kraju dodajte ulje i mesite dugo dok ne dobijete sjajnu i glatku kuglu testa.Sto dulje mesite bice lepse.Pokrijte krpom i ostavite da raste na toplom mestu sat-dva.Pospite radnu povrsinu,istresite testo i premesite.Podelite na osam delova.Svaki deo razvaljajte oklagijom na  1 cm debljine.Na svaku polovinu testa slozite seckane masline(podelite masline na osam delova da imate za svaku lepinju).Preklopite na pola,pa na cetvrt i oblikujte rukama kuglicu.Razvaljajte oklagijom na prst debljine.Isecite nozem odozgo po svakoj lepinji,stavite na papir za pecenje i malo namazite uljem,pa pospite sa malo soli.Neka raste jos oko sat vremena.Stavite u rernu zagrejanu na 200 C i pecite oko 35 min.Cim se ispece poprskajte sa malo vode i slozite u vecu posudu ,pa pokrijte krpom.Kad se ohladi spremno je za konzumaciju.Uzivajte!

Nema komentara:

Objavi komentar