petak, 24. veljače 2023.

Ustipci sa kvascem

 Obozavam da pravim ustipke posebno one lepe, mirisne sa ribanom koricom limuna ili narandze,mozda sa malo ruma,obavezno posute sa secerom u prahu koji je zamirisan vanilom.Vanilin secer u prahu pravim potpuno brzo i jednostavno-trebace vam kristal secer,stapic vanile i neka teglica.Uspite secer u teglu,ugurajte stapic i zatvorite.Posle nedelju dana samo sameljite u blenderu secer i imate mirisni dodatak kolacima.Ove ustipke je vrlo lako napraviti,samo je bitno da se dobro umese :rucno ili masinski ovisi o vama.Za ove ustipke trebace vam sledeci sastojci:



 Sastojci:-1/2 kg brasna 

               -kesica suvog kvasca (7 gr)

               -1 kasicica soli

               -1 kasicica secera

               -2-3 jaja

               -2 dcl mleka

               -1,5 dcl vode

               -naribana korica limuna ili narandze

  i jos:-ulje za przenje,secer u prahu,dzem,marmelada,eurokrem-sve po zelji.





     U veci plasticni sud stavite suve sastojke.Dodajte jaja,koricu,mleko i mesite.Dodajite i vodu dok se svi sastojci ne sjedine.Mesite dok testo ne postane sjajno i glatko.Neka raste bar sat vremena.Sipajte ulje u serpicu.Posto ustipci treba da plivaju u ulju dok se peku da bi se lake okretali koristite neku manju serpicu,tako ne treba da sipate puno ulja odjednom.Ugrejte ulje,ali ne treba da bude bas prevrelo.Umocite kasiku u ulje i vadite odmah ustipke i spustajte ih u ulje da se peku.pecite ih samo par minuta svaku stranu.Kasiku svaki puta umacite u vruce ulje.Vadite ih i stavite na papirni ubrus da upiju visak masnoce.Pospite secerom u prehu i sluzite sa raznim dzemovima,marmeladama,medom,kremom,moze i sa sirom i cimetom-varijanti ima koliko god pozelite.Ovo moze da se pravi i u slanoj varijanti-samo izostavite koricu limuna i secer i mozete ih posluziti sa ajvarom,kajmakom....Kako god pozelite.Uzivajte!




Nema komentara:

Objavi komentar