četvrtak, 30. lipnja 2016.

Cuftice u sosu od belog luka i mirodjije

Cufte su mnogima jedno od najdrazih jela,posebno deci.U poslednje vreme nam nesto ne odgovaraju klasicne cufte u paradajz sosu,pa obicno spremim ovu laganu varijantu sa sosom od belog luka i kopra.Ovaj puta sam za prilog napravila testo,ali i krompir pire bi bio savrsen.Jos i neka salatica po zelji,pa da uzivamo.


    Sastojci: za cufte
                  -1 kg mlevenog mesa(ja sam koristila pola svinjetinu-pola junetinu)
                  -3 glavice crvenog luka-sitno seckanog i izdinstanog na malo ulja
                  -4-5 cenova belog luka-izgnjecite ga presom
                  -kafena solja rize
                  -2 jaja
                  -3 kafene kasicice soli
                  -1 kafena kasicica mlevenog bibera
                  -2 kafene kasicice mlevene sitne paprike
                  -vrhom puna supena kasika seckanog persinovog lista
                  -malo brasna za uvaljati cufte
                  za sos
                 -3-4 kasike maslinovog ulje(moze i obicno suncokretovo)
                 -2-3 cena belog luka protisnutog na presu
                 -kafena kasicica seckane mirodjije
                 -supena kasika brasna
                 -casa od jogurta mleka
                 -pola kisele pavlake
                 -sol
                 -biber


 Cufte
Jednostavno sve sastojke stavite u vecu posudu i dobro izmesite rukom.Neka odstoji u frizideru bar pola sata.Vadite kasikom cufte i uvaljajte ih malo u brasno i oblikujte kugle.Ja sam koristila kasiku za sladoled da bi vadila cufte i tako bude svaka podjednaka,pa se ravnomerno skuvaju.Od ove mase dobila sam 26 komada.U veci lonac nalijte vodu i malo posolite.Kada zavri spustajte cufte u vrelu vodu d se kuvaju.Malo smanjite temperaturu.Povremeno uzmete lonac za rucke i blago zarotirajte da se cuftice ne zalepe za dno.Otprilike im treba 35-40 minuta.Za to vreme pripremite sos.




 Sos
Za ovaj sos bi bilo dobro da imate neku dublji tiganj da bi posle mogli odmah u sos spustati skuvane cufte.Zagrejte ulje i poprzite kratko beli luk i mirodjiju.To traje vrlo kratko.Dodajte brasno i dobro promesajte.Neka ne bude prejaka temperatura.Dodajte mleko i mesajte dok se ne zgusne.posolite i pobiberite po ukusu.Sklonite sa vatre.Pre nego sto su cufte gotove umesajte jos u sos i kiselu pavlaku.
Skuvane cufte vadite rupicastom kasikom i odmah spustajte cufte u sos.Blago potresite da se sve poveze.Ako skuvate testeninu kao prilog,mozete je i preliti sa sosom-bice odlicno.


Uzivajte
            

3 komentara:

  1. i mi smo promenili paradajz sos ;)))
    vidi ideju: https://mojaslanaislatkakuhinja.blogspot.rs/2016/05/cufte-u-sosu-od-patlidzana.html

    OdgovoriIzbriši
  2. jel rižu u ćufte stavljaš svežu ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicna ideja za sos,moracu jednom isprobati.Kad uvek pravis jedno te isto polako dosadi.Mojima jedino meso moze uvek tako da ,onda samo promenim sos.
    Rizu uvek stavljam svezu,ali mozes i da je proprzis na malo ulja.

    OdgovoriIzbriši