utorak, 28. svibnja 2013.

Vocna jogurt torta

                Ovu tortu sam smisljala neko vreme posto moj muz nije ljubitelj filova sa margarinom ili maslacem.Voli voce i jogurt tako da se ovo resenje samo po sebi nametalo.Dok smo pre vise godina bili podstanari imali smo u dvoristu breskvu,tvrdu ko kamen, ma zube da polomis,ali odlicnog mirisa.Tako sam ja svake godine pravila kompot od bresaka koji smo trosili preko zime kad nema svezeg voca.Tako je i izbor voca za ovu tortu bio lak,mada je kompot kupovni ali nema veze...mogu i sveze breskve,samo ne one tvrde iz moje price
                                   
Sastojci:za biskvit
               -3 jaja
               -dve solje secera
               -korica limuna
               -pola solje ulja
               -1 kasika kakaa
               -2 solje brasna
               -prasak za pecivo
               -3/4 solje vode
              za fil
                -2 case slatke pavlake
                -pola kisele pavlake
                -pola litre vocnog jogurta po zelji da vam odgovara uz voce
                -150 gr secera
                -2 kesice zelatina
                -6-7 polovica bresaka malo naseckanih
                -rebro cokolade za ukrasavanje ili nesto po vasoj zelji

     Biskvit-umutiti belanca i ostaviti na hladno,pa posebno umutiti zumanca sa secerom i koricom limuna da bude penasto i dodati brasno ,kakao i prasak za pecivo i ulje.Mutiti dodavajuci vodu.Tu sami osetite kad je dosta,ne treba sipati ni previsevode.Izmutiti i dodati belanca pa polako sve kasikom sjediniti.Staviti u podmazan pleh i ispeci ,pece se otprilike 20-25 min na 200 C.Pozeljno je peci u kalupu koji se otvara radi daljnjeg postupka.Kad je pecen i ohladjen biskvit ponovo stavite u kalup i oblozite rubove celovanom da se lakse odvoji torta jer je krema skroz tecna dok se sipa.
      Fil-Izlupati slatku pavlaku.Namociti zelatin u vodi.Izmesati kiselu pavlaku i secer,pa lagano dodati jogurt.Sve sjediniti sa slatkom pavlakom.Zagrejati malo zelatin i dodati sve u fil i jos malo izmesati da se ujednaci.
     Biskvit koji ste ispekli odvojite,izvadita papir za pecenje ako koristite,pa vratite nazad u kalup,tako da uz rubove omotate tortu celofanom ili alu folijom da se lakse odvoji fil koji cete sipati-od kalupa.Sipajte malo fila,poredjajte pola voca,pa opet malo fila ,pa voce i zavrsite sa filom.Kolicinu voca odredite sami.Sve staviti preko noci u frizider da se dobro ohladi i stegne.Drugi dan otvorite kalup,prebacite tortu na tacnu i gore naribajte cokoladu ili ukrasite kako zelite.I uzivajte!!

2 komentara:

  1. I ja volim bez margarina ili maslaca. Ovaj recept spremam za prvu priliku!

    OdgovoriIzbriši