Ova torta je jedna lagana i jednostavna letnja poslastica..Dok smo pre vise godina bili podstanari imali smo u dvoristu breskvu,tvrdu ko kamen, ma zube da polomis,ali odlicnog mirisa.Stara neka sorta,ali predivna.Tako sam ja svake godine pravila kompot od bresaka koji smo trosili preko zime kad nema svezeg voca.Tako je i izbor voca za ovu tortu bio lak,posto je jos bilo kompota.Moze i neko drugo sveze voce ili kompot.Kod svezeg voca je bitno da ipak nema previse soka da se torta ne bi "raspala". Npr. ako zelite koristiti visnje mozete ih blago ocediti kad ih ocistite od kostica.Plus -ova torta je bez margarina ili putera tako da je odlicna za one koji ne jdu ove namirnice..
Sastojci:za biskvit
-3 jaja
-dve solje secera(solje za kafu)
-korica limuna
-pola solje ulja
-1 kasika kakaa
-2 solje brasna
-prasak za pecivo
-3/4 solje vode
za fil
-2 case slatke pavlake
-pola kisele pavlake
-pola litre vocnog jogurta po zelji da vam odgovara uz voce
-150 gr secera
-2 kesice zelatina
-oko desetak polovica kompota od bresaka malo naseckanih
-rebro cokolade za ukrasavanje ili nesto po vasoj zelji
Biskvit-umutiti belanca i ostaviti na hladno,pa posebno umutiti zumanca sa secerom i koricom limuna da bude penasto i dodati brasno ,kakao i prasak za pecivo i ulje.Mutiti dodavajuci vodu.Tu sami osetite kad je dosta,ne treba sipati ni previse vode.Izmutiti i dodati belanca pa polako sve kasikom sjediniti.Staviti u podmazan pleh i ispeci ,pece se otprilike 20-25 min na 200 C.Neka se ohladi.
Fil-Izlupati slatku pavlaku.Namociti zelatin u vodi.Izmesati kiselu pavlaku i secer,pa lagano dodati jogurt.Sve sjediniti sa slatkom pavlakom.Zagrejati malo zelatin i dodati sve u fil i jos malo izmesati da se ujednaci.Krema je tecna dok se ne stegne.
Biskvit koji se ohladio vratite nazad u kalup,tako da uz rubove omotate tortu celofanom ili acetat folijom da se lakse odvoji fil koji cete sipati-od kalupa.Znaci odmah na tacnu,koristite samo obruc od kalupa.Stavite biskvit.Sipajte malo fila,poredjajte pola voca,pa opet malo fila ,pa voce i zavrsite sa filom.Kolicinu voca odredite sami.Sve staviti preko noci u frizider da se dobro ohladi i stegne.Drugi dan otvorite kalup,skinite foliju i gore naribajte cokoladu ili ukrasite kako zelite.Moze i slag gore ako volite.Meni se ucinilo da je slatka pavlaka u torti dovoljna. Uzivajte!
Sastojci:za biskvit
-3 jaja
-dve solje secera(solje za kafu)
-korica limuna
-pola solje ulja
-1 kasika kakaa
-2 solje brasna
-prasak za pecivo
-3/4 solje vode
za fil
-2 case slatke pavlake
-pola kisele pavlake
-pola litre vocnog jogurta po zelji da vam odgovara uz voce
-150 gr secera
-2 kesice zelatina
-oko desetak polovica kompota od bresaka malo naseckanih
-rebro cokolade za ukrasavanje ili nesto po vasoj zelji
Biskvit-umutiti belanca i ostaviti na hladno,pa posebno umutiti zumanca sa secerom i koricom limuna da bude penasto i dodati brasno ,kakao i prasak za pecivo i ulje.Mutiti dodavajuci vodu.Tu sami osetite kad je dosta,ne treba sipati ni previse vode.Izmutiti i dodati belanca pa polako sve kasikom sjediniti.Staviti u podmazan pleh i ispeci ,pece se otprilike 20-25 min na 200 C.Neka se ohladi.
Fil-Izlupati slatku pavlaku.Namociti zelatin u vodi.Izmesati kiselu pavlaku i secer,pa lagano dodati jogurt.Sve sjediniti sa slatkom pavlakom.Zagrejati malo zelatin i dodati sve u fil i jos malo izmesati da se ujednaci.Krema je tecna dok se ne stegne.
Biskvit koji se ohladio vratite nazad u kalup,tako da uz rubove omotate tortu celofanom ili acetat folijom da se lakse odvoji fil koji cete sipati-od kalupa.Znaci odmah na tacnu,koristite samo obruc od kalupa.Stavite biskvit.Sipajte malo fila,poredjajte pola voca,pa opet malo fila ,pa voce i zavrsite sa filom.Kolicinu voca odredite sami.Sve staviti preko noci u frizider da se dobro ohladi i stegne.Drugi dan otvorite kalup,skinite foliju i gore naribajte cokoladu ili ukrasite kako zelite.Moze i slag gore ako volite.Meni se ucinilo da je slatka pavlaka u torti dovoljna. Uzivajte!
I ja volim bez margarina ili maslaca. Ovaj recept spremam za prvu priliku!
OdgovoriIzbrišiProbaj Zeza ,fino je i lagano
OdgovoriIzbriši