Spanski vetar je jedna od tradicionalnih klasicnih torti.Raskosna,kremasta,rusticna,suskava i posebna.Prava lepotica koju uglavnom svi vole.Moja seka je pravila cesto ovu tortu.
Torta se pravi od beze kora ili kora od belanaca,od krema u koji idu zumanca,orasi,izvana se ukrasava sa slagom.Dosta je slatka,bogata i hrskava.Prilicno je kaloricna jer ide dosta secera,ali vredna je svakog zalogaja.Mozda pocetnicima u pecenju slastica deluje komplicirano,ali kada se slede osnovne upute ide kao podmazano.Kada je zavrsite mozda se zacudite kako je visoka i bogata.Sledeci puta cu je izmeriti,sada je vec prekasno jer sam je pravila za Uskrs tako da smo je vec odavno pojeli.
Sastojci:-9 belanaca
-pstohvat soli
-550 gr secera
-1 kasika sirceta
-za krem:-9 zumanaca
-10 kasika secera
-2 vanilin secera
-5 kasika brasna
-250 gr putera
-150 gr mlevenih oraha
za ukrasavanje:-120 gr slag krema ili slag pene
-3 dcl hladne vode
-2 kremfixa
Za kore prvo izradite sneg od belanaca.Belanca i sol mutite dok ne ocvrsnu i postepeno dodajte secer,kasiku po kasiku.Pred kraj dodajte i sirce i jos malo mutite.Treba dugo da se muti,oko desetak minuta.Gotovo je kada se secer potpuno razbije,kada vise ne osecate kristale secera medju prstima.
Uzmite najveci pleh za rernu koji imate.Ja moj pleh jedva uguram u rernu,dimenzije su 41x33,obican pleh koji sam kupila na pijaci,pa nije stao u rernu.Stvar sam resila tako sto sam kombinirkama savila krajeve,ugurala u rernu i koristim ga i dan danas.Napravljen je od obicnog lima,tako da sam mogla da savijem krajeve.Znaci-najveci pleh koji imate oblozite sa papirom za pecenje i istresite smesu od belanaca,poravnajte i malo lupite plehom od stol da izadju mehurici ako su ostali i da se sve lepo rasporedi.Samo ispustite dva-tri puta na stol.Stavite u prthodno zagrejanu rernu na 150 C-i pecite sat vremena,pa jos sat vremena na 120 C.Izvadite iz rerne,ohladite i pre filovanja presecite na dva dela nakon sto ste pazljivo uklonili papir za pecenje.
Za krem:stavite mleko da se greje-ostavite pola dcl da pomesate sa zumancima.Izmiksajte zumanca,secer,vanilin secer,brasno i pola dcl mleka.Kada mleko zavri ukuvajte smesu od zumanaca,smanjite malo temperaturu i mesajte celo vreme dok se dobro ne zgusne.Sklonite sa vatre i stavite gore strec foliju da se ne stvori ona debela kora-tako ce se posle krem lepo izmiksati i nece biti grudvica.Kada se ohladi dodajte prethodno izmiksani putar.Izmiksajte opet.podelite na pola.U jednu polovinu dodajte 150 gr mlevenih oraha.
Stavite polovinu kore na tacnu.Namazite pola krema sa orasima,pa pola zutog krema,stavite drugu polovinu kore,namazite ostatak krema sa orasima,pa ostatak zutog krema.Eventualno mozete popraviti tortu sa strane sa malo krema ako je potrebno,mozda malo poravnati.
Za ukrasavanje umutite prasak za slag,kremfix i jako hladnu vodu.Time izvana namazite celu tortu i ukrasite po zelji.Ovaj postupak mozete odraditi i sa umucenom slatkom pavlakom i njome ukrasiti tortu.Ohladite celu tortu pre posluzenja.Velika je tako da je pogodna za neko veliko drustvo i za posebno svecane dana u nasem domu.
Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar