subota, 23. ožujka 2024.

Keks sa narandzom i brusnicama

          Keks volimo manje vise svi.Svake godine oko Bozica isprobam neke nove vrste,neki nam se dopadnu vise,neki manje.Ovaj nam se bas dopao,pronasla sam ga na stranici   Tinina kuhinja  ima jos dosta toga za isprobati,samo je vremena malo .Zato tek sad pisem ovaj receptic,ali nema veze,odlican je moze da se pravi cesto.Bitno je sve sastojke dobro umesiti,formirati rolat oko 3 cm u precniku,ohladiti,narezati kriske i ispeci.Sve je bas jednostavno,keks izgleda skromno,ali je divnog ukusa,sve obavijeno divnim mirisom narandze.



       Sastojci:-225 gr putera sobne temperature

                     -150 gr secera

                     -55 gr prah secera

                     -naribana korica 1 velike narandze ili 2 manje

                     -1 kasicica vanila ekstrakta

                     -2 zumanca

                     -320 gr brasna

                     -pola kasicice soli

                     -50 gr seckanih suvih brusnica




      Sastojke miksajte sledecim redom:prvo putar,pa obe vrste secera,koricu narandze,ekstrakt,zumanca,sol i brasno.Na kraju idu brusnice koje ste malo iseckali.Mozete ih umesiti rukom.Mislim da bi moglo i suvo grozdje ili sl. To mi je u planu da isprobam.Kada ste sve umesili uzmite strec foliju i oblikujte rolat precnika oko 3 cm.Umotajte i neka odstoji oko 3 sata u frizideru.Isecite kriske debljine oko pola cm.Slazite u pleh na papir za pecenje,ostavite razmak izmedju keksa.Pece se desetak minuta na 180 C dok ne porumene.Pazite da se ne prepeku.Zatvorene u kutiji mozete ih cuvati par nedelja-ako ih pre toga ne pojedete jer su jako fini.Savrseni su da upotpune neki praznicni posluzavnik,ali i kao samostalni slatkis.Uzivajte!



Nema komentara:

Objavi komentar