nedjelja, 11. veljače 2024.

Sape sa orasima


  

 Sapice sa orasima su ukras mnogih bozicnih trpeza.Ima ih puno varijanti,ovo je recept moje svekrve koji sam nasla u jednoj staroj i zutoj svesci.Bake su uvek imale recepte za fine poslastice.Fine su i prhke,a tope se u ustima.Kada ih ispecete,pospite ih secerom,najlepsi je sa vanilom,pa ih stavite u neku kutiju i poklopite.Tako mogu duze da stoje,ako ih ne pojedete odmah.Trebace vam samo par sastojaka i naravno puno ljubavi.Mozete ih praviti i sa decom jer nema nacina da se pogresi.Vi samo zamesite testo.



    Sastojci:-400 gr glatkog brasna

                  -200 gr secera

                  -200 gr masti(moze i puter)

                  -200 gr mlevenih orasa

                  -prasak za pecivo

                  -1-2 jaja

                  -mleko po potrebi da zamesite testo

                  -cimet ili sitno mleveni klincic

                  -secer u prahu zamirisan vanilom za posipanje sapica


 



       Pomesajte suve sastojke u vecoj posudi.Mast treba da je sobne temperature i dodajte je u suve sastojke,te rukom utrljajte mast u brasno da se sjedini,dobicete masne mrvice.Dodajte jaja i pomalo mleka i sve zamesite.Modlice za sape malo proprhnite brasnom.Otkidajte komadice testa i stavljajte u kalupe.Prstima poravnajte.Posto testo raste tokom pecenja,ne trebate kalupe napuniti vec do oko 3/4 kalupa.Rernu zagrejte na 200 C.Kalupe koje ste napunili stavite u pleh,pa sve u rernu na oko 20 minuta.Sve dok na krene blago da rumeni.Izvadite iz rerne i samo ih okrenite,ako ste sve radili kako treba,sapice treba da ispadaju.Treba blago da se ohlade,mada ja to radim dok je sve jos toplo.Mozete ih istresati i uz pomoc neke hvataljke.Kada se ohlade pospite ih secerom u prahu i pospremite u kutije,pa poklopite.Uzivajte!



Nema komentara:

Objavi komentar