nedjelja, 28. siječnja 2024.

Pogacice od heljde i sociva



  Ove lepe pogacice sam pronasla prosle godine na Tiktoku i odlucila da ih isprobam.Pravila sam ih neko vreme,pa su dosle vrucine tako da sam palila rernu minimalno.Ali sada sam pocela ponovo da ih pravim jer smo prilicno preterali uz sve ove praznike.Ove pogacice su lepe i lagane i prilicno dobre za sve koji paze na liniju.Samo trebate potopiti heljdu i crveno socivo u vodu minimalno 4-5 sati,a moze i preko noci.Sve pripremim i pre nego sto podjem na spavanje samo sipam vodu.Osim toga sto je prilicno bitno za ove pogacice je to da su bez glutena.Posto je ova prehrana dosta aktuelna zbog zdravstvenih razloga(i sama bi trebala da se tako hranim,ali eto-ne ide mi bas),probacu da se pozabavim ovom tematikom.Vidim da se prave razne palacinke,hlebovi i slicno i da izgledaju bas fino.Pre par godina sam probala da pravim hlebove bez glutena,ali su ocajno ispadali tako da sam odustala.No sada je vec druga prica.

Sam postupak uopste nije tezak,osim sto trebate poropiti i heljdu i socivo u vodu,znaci samo se malo pripremiti unapred.



   Sastojci:-200 gr zrna heljde

                 -100 gr crvenog sociva

                  -30 gr psylijum ljuspica

                 -150 ml tople vode

                 -1-1,5 kasicica soli

                 -1 prasak za pecivo

                 -po zelji semenke golice,suncokreta,kim...



     Prvo trebate,ko sto sam vec rekla,potopiti heljdu i socivo u vodu da odstoji 4-5 sati.Posle ocedite vodu,mozete jos malo proprati pod mlazom vode.Kada ste sve ocedili izblendajte sve sa vodom u glatku masu.Ja ne blendam sve odjednom vec podelim u tri dela,posto imam stari blender na kog sam se navikla,ali malo je sad vec slabiji.Zato blendam u tri ture.Kada je sve izblendano stavite sve ostale sastojke,izmesajte kasikom i neka odstoji 15 minuta.Stavite papir za pecenje u pleh.Uzimajte kasikom masu,jer je lakse tako.Ja vazem svaku pogacicu da bude oko 90 grama.Blago kvasim ruke posto je masa lepljiva i oblikujem pogacice.Stavite ih u pleh i pospite semenkama ako volite.Peku se 25 minuta na 200 C.

Ove pogacice ili zemicke,peciva-ne znam kako da ih nazovem mi se dopadaju i zbog toga sto mogu lepo da se preseku tako da su savrsene za sendvice.Mogu da ih ponesem tako na posao sto mi je inace problem kod ovakve ishrane.No,isprobavacu i dalje,pa ako pronadjem nesto dobro-pisem vam.














Nema komentara:

Objavi komentar