ponedjeljak, 21. kolovoza 2023.

Sos od mirodjije ili kopra

 Svi smo nekada u zivotu verovatno probali sos od mirodjije.Zbog jace arome nekom se dopada,a ima kome i nije bas po volji.Moji ukucani i ja smo u onoj prvoj grupi-mi volimo sos od mirodjije.A stavljam ga i u druga jela.Corbu od graska ne mogu ni da zamislim bez mirodjije,ni belu ni crvenu.A sos moze i uz pecena jaja,mlade krompirice,kuvano meso iz supe,a moze i uz peceno.Posto trenutno nemam svoju bastu,onu mirodjiju sa prozora trosim odmah.Posle kupim buketic i sitno ga naseckam i stavim u kutijicu i u zamrzivac.Deblje delove,tj. stapke,drske isto tako ne bacam-njih zamrznem ,pa stavljem u zutu domacu supu.I obozavamo taj miris koji me podseti na dane u mojoj basti,na berbu graska,na lepe mirne dane koje sam tamo provodila...

    


   Sastojci:-ulje 2-3 supene kasike,moze da se stavi i putar bude odlicno

                 -sitno seckana mirodija oko 1 supena kasika

                 -2 kasike brasna

                 -soli po ukusu

                 -kafena kasicica sirceta

                 -3-3,5 dcl mleka ili vode-najbolje pola pola




    Staviti u serpicu ulje da se zagreje i dodati mirodjiju,pa kratko prziti.Cim se aroma ove prelepe biljcice razlije po kuhinji,dodajte brasno i dobro promesajte.Kratko przite na slabijoj vatri da ne zagori i dodajte hladno mleko i vodu.Kolicinu tecnosti koju dodajete menjajte po svojoj volji-u zavisnosti volite li gusci ili redji sos.Posolite i neka se lagano krcka par minuta dok se ne zgusne.Pred kraj dodajte sirce,a moze i trun secera.Uzivajte!



Nema komentara:

Objavi komentar