Ovo je jedna prelepa corba koju su pravile nase bake,mame , a pravimo ih i mi. Jos kada imate srece da sami uzgojite grasak,krompirice uzivanje je jos vece.Ja trenutno nemam svoju bastu posto zivim u stanu.Do pre 10 godina radila sam poveliku bastu i uzivala radeci je.Grasak se obavezno sejao i uvek je lepo rodio.Uz njega vam treba i malo mrkve,persina ili celera,koji krompiric,mirodjija ili kopar,malo luka....Mozete je praviti,sa ili bez mesa.Noklice se naprave cas posla-jedno jaje,malo soli i brasna i samo kasicicom spustate testo u corbicu dok vri.Uz ovu corbu obicno pravim neko testo,gibanicu,strudlu,palacinke ili nesto sl. jer je momcima sama corba malo,pa je tako pojacam.Tako je pravila i moja majka,verovatno i baka.Za ovu lepu corbicu trebace vam sledeci sastojci.
Sastojci:-1 crveni luk sitno iseckan
-2 vece mrkve iseckane na kriskice ili stapice
-1 veci persun ili parce celera seckano na kockice,mozete staviti i oboje
-3 krompira isecena na kocke
-1 velika solja graska
-list persuna i mirodjije/kopra
-od zacina:sol,suvi zacin,mleveni biber
-2-3 kasike ulja
za noklice:-1 jaje
-sol
-1 kasika vode
-2 kasike brasna
Prvo na ulju malo proprzite luk,tek par minuta.Dodajte mrkvu,persin i celer.Malo ih proprzite da zazute,dodajte malo vode.Nakom 15 minuta dodajte i krompir,grasak i nalijte vodu.Vode treba da bude dovoljno jer cete jos ukuvati i noklice,a i isparice tokom kuvanja.Dodajte list persuna i mirodjije,zatim sol i suvi zacin.Probajte obavezno da li je dovolno slano.Kuvati jos oko 15 minuta da lagano vri.Umutite jaje,dodajte kasiku vode,posolite i dodajte brasno.Umutite sve viljuskom i spustajte kasicicom noklice odmah u corbu.Mozete i viljuskom-bice tanke i dugacke noklice.Kuvajte jos desetak minuta,pobiberite i probajte corbu da li je dovoljno slana po vasem ukusu.Sklonite sa vatre i poklopite.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar