Obozavam da pravim ustipke posebno one lepe, mirisne sa ribanom koricom limuna ili narandze,mozda sa malo ruma,obavezno posute sa secerom u prahu koji je zamirisan vanilom.Vanilin secer u prahu pravim potpuno brzo i jednostavno-trebace vam kristal secer,stapic vanile i neka teglica.Uspite secer u teglu,ugurajte stapic i zatvorite.Posle nedelju dana samo sameljite u blenderu secer i imate mirisni dodatak kolacima.Ove ustipke je vrlo lako napraviti,samo je bitno da se dobro umese :rucno ili masinski ovisi o vama.Za ove ustipke trebace vam sledeci sastojci:
Sastojci:-1/2 kg brasna
-kesica suvog kvasca (7 gr)
-1 kasicica soli
-1 kasicica secera
-2-3 jaja
-2 dcl mleka
-1,5 dcl vode
-naribana korica limuna ili narandze
i jos:-ulje za przenje,secer u prahu,dzem,marmelada,eurokrem-sve po zelji.
U veci plasticni sud stavite suve sastojke.Dodajte jaja,koricu,mleko i mesite.Dodajite i vodu dok se svi sastojci ne sjedine.Mesite dok testo ne postane sjajno i glatko.Neka raste bar sat vremena.Sipajte ulje u serpicu.Posto ustipci treba da plivaju u ulju dok se peku da bi se lake okretali koristite neku manju serpicu,tako ne treba da sipate puno ulja odjednom.Ugrejte ulje,ali ne treba da bude bas prevrelo.Umocite kasiku u ulje i vadite odmah ustipke i spustajte ih u ulje da se peku.pecite ih samo par minuta svaku stranu.Kasiku svaki puta umacite u vruce ulje.Vadite ih i stavite na papirni ubrus da upiju visak masnoce.Pospite secerom u prehu i sluzite sa raznim dzemovima,marmeladama,medom,kremom,moze i sa sirom i cimetom-varijanti ima koliko god pozelite.Ovo moze da se pravi i u slanoj varijanti-samo izostavite koricu limuna i secer i mozete ih posluziti sa ajvarom,kajmakom....Kako god pozelite.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar