subota, 4. listopada 2025.

Dzem od sljiva iz rerne

     Dzem od sljiva pravi je dar u kasno leto i za pocetak jeseni.Onako mirisne i socne sljive mene uvek vrate u detinjstvo,kao i verovatno vecinu vas.Moja mama je kuvala razne varijante pekmeza i dzema.U pekmez je obavezno stavljala klincice od kojih je sve jos lepse mirisalo,a sve je pravila napolju u velikoj serpi na starom sporetu.Na plotni pekmez,a u rerni domaci hleb.Trenutno kuvam sve moje zimnice u stanu,ali ne odustajem.Koristim serpu od 10 litara,pa ako treba okrenem dve tri ture.Ove godine sam napravila dzem od sljiva iz rerne.Nije puno stalo,ali bilo je super.Dobila sam 8 teglica.Stavila sam eritritol tako da mogu slobodno i ja da jedem kad pozelim.Napisacu vam sastojke,pa postupak,stvarno je jednostavno i lako za napraviti.




    Sastojci:-2,5 kg ociscenih sljiva

                  -400 gr eritritola ili secera-po zelji

                  -mala kasicica cimeta

                  -kasicica zacina za medenjake

                  -na vrh noza konzervansa ako stavljate






    Ociscene sljive prepolovite ili naseckajte na cetvrtine,dodajte eritritol ili secer,cimet i zacin za medenjake.Promesajte i prespite u dublju tepsiju.Ostavite tako pola sata da se malo secer otopi,pa ubacite u rernu koju ste zagrejali na 200 C.Neka se tako pece oko pola sata,pa smanjite na 180 C.Pecite jos oko sat vremena.Povremeno izvadite iz rerne i samo malo promesajte.Pred kraj sipajte konzervans i jos jednom promesajte,pa vratite u rernu jos 15 minuta.Sipajte sve u zagrejane tegle,stavite ih u tepsiju i odmah vratite u rernu da se sve blago zapece-da se stvori gore korica.Zatvorite tegle dok su tople i stavite u neku vecu posudu i ususkajte cebencetom i neka se tako ohlade preko noci.Najlepsi je u palacinkama ili namazan na hleb sa puterom.Uzivajte!






Nema komentara:

Objavi komentar