Nama omiljeni pekmez je bas taj-od kajsija.Mada je od sljiva ozbiljna konkurencija.Koliko god da skuvam ne doceka sledeci.Volimo ga u svim varijantama-u kolacima,raznim testima,a obozavamo ga namazati na hleb.Posebno je lep sa palacinkama posut sa malo mlevenih oraha.Posto trenutno zivim u stanu i nemam smederevac na raspolaganju kao pre,obicno pravim dve -tri ture od 5 kg kajsija.
Secera stavljam oko 1,5 kg u zavisnosti koliko su zrele i slatke.A i malo vanilin secera da jos lepse zamirisi.Kuvanje traje 2,5-3 sata jer kuvam polagano na slabijoj vatri.
Sastojci:-5 kg kajsija sto zrelijih
-1,5 kg secera
-5 kesica vanilin secera
-1 mala kasicica konzervansa(ako ne stavljate-nemojte)
Kajsije operite,ocistite od kostice i sameljite na masinu za meso ili u blenderu.Mozete ih ostavljati i u polovinama ili ih preseci na cetvrtine-kako god zelite.Stavite ih u serpu sa debljim dnom i neka zavriju.Mesajte sto cesce.Neka lagano vri oko sat vremena dok ne postanu onako tecne,pa dodajte secer i vanilin secer.I dalje neka se laganije krcka uz sto cesce mesanje.Pred kraj na oko 10 minuta dodajte konzervans.Kada se vidi dno serpe dok mesate gotovo je.Tegle ste vec poslagali u dublju tepsiju,pa ih treba zagrejati da ne bi popucale prilikom sipanja pekmeza.Mozete ih staviti u rernu na 50 C nekih dvadesetak minuta.A mozete i sipati vruce vode u tepsiju kada stavite tegle-tako i ja radim,tegle se sasvim dovoljno ugreju.Skinite serpu sa sporeta i sipajte pomalo u tegle dok se ne napune.Obrisite,slozite u tepsiju i stavite u rernu da se kratko zapeku tj. da se stvori korica na vrhu da se ne bi kvarilo.Dovoljno je 30-40 minuta na 100 C.Posle samo stavite poklopac i dobro zategnite,a moze i celofan.I uzivanje moze da pocne-treba samo da izaberete nacin na koji cete uzivati u ovom predivnom pekmezu.






Nema komentara:
Objavi komentar