Ove godine sam sinu za rodjendan napravila Interkontinental tortu.Htela sam bogatu i kremastu tortu sa bogatim cokoladnim ukusom.tako da je izbor pao bas na nju.Vec duze vreme je zelim praviti,ali eto sad je dosla na red.Jer toliko je toga za isprobati,a prilika ne bas tako puno.Posto pokusavamo da pazimo na unos kalorija,torte pravim bas za neke posebnije prilike.
Link za recept po kom sam pravila je sa stranice Natasine slastice gde se moze naci gomila predivnih slatkisa.Neke sitnice sam malo izmenila,ali to je u osnovi Interkontinental torta dobro poznata u nasim krajevima.
Peku se ti korice od belanaca i oraha,fil se kuva od zumanaca,mleka i brasna koji se podeli na tri dela.....Ostatak recepta sledi,ali da krenemo prvo sa sastojcima.
Sastojci za koru:-5 belanaca
-5 kasika secera
-7 kasika mlevenih oraha
-4 kasike brasna
-1 mala kasicica praska za pecivo
za fil:-15 zumanaca
-180 gr secera
-150 gr brasna
-250 gr putera sobne temperature
-1 l mleka
-200 gr mlevenih oraha
-100 gr cokolade za kuvanje
-200 gr bele cokolade
za dekoraciju:-400 ml slatke pavlake
-mleveni orasi
ili kako sam ja koristila:-200 gr slag krema
-2 dcl hladnog mleka
-perlice po zelji
Za korice:umutiti belanca mikserom da budu cvrsta,dodati secer i miksati par minuta.pomesati brasno,orahe i prasak za pecivo.Umesati rucno u belanca zicom ili varjacom.Stavite papir za pecenje u kalup.Ja sam koristila kalup promera 24.Vi mozete i 26.Pece se 20-25 minuta na 200 C.Ohladite sa papirom koji cete skinuti kasnije.Ceo postupak ponovite jos dva puta jer trebaju nam tri ovakve kore.
Za fil-stavite od one 1 l mleka 9 dcl mleka na ringlu da se zagreva.U meduvremenu izmiksajte zumanca,secer,brasno sa 1 dcl mleka.Kada mleko na sporetu lagano zavri sklonite sa ringle,uspite zumanca i vratite na ringlu,pa kuvajte jos par minuta stalno mesajuci.Sklonite sa vatre i prekrijte strec folijom da se ne stvori kozica.Kada se ohladi umesajte u vec prethodno izmiksani putar.Podelite na tri dela.U jedan deo umesajte orahe,u drugi otopljenu cokoladu za kuvanje,u treci belu cokoladu.Izmiksajte svaki deo dobro.Stavite obruc na tacnu.Stavite i acetat foliju ili strec foliju unutar obruca.Zatim ide redom:prva kora-fil sa cokoladom za kuvanje-druga kora-fil sa belom cokoladom-treca kora-fil sa orasima.neka se stegne u frizider par sati,najbolje preko noci.Skinite obruc,pa foliju.Umutite po zelji slatku pavlaku ili slag krem-kako vi zelite i time namazite celu tortu izvana.Ukrasite jos mlevenim orasima ili perlicama-kako zelite.Uzivajte u ovoj prelepoj poslastici.
Nema komentara:
Objavi komentar