nedjelja, 5. siječnja 2025.

Beli egipat torta

        

          Ovu godinu smo zapoceli sa jednom predivnom,socnom i kremastom tortom.Pravila sam vec ovu tortu,ali davno,tako da je dosao red da se ponovi. Recept sam pronasla na internetu-stavicu vam i direktan link,a i opisacu vam detaljno kako se pravi.Dosta je velika,tako da je savrsena za vece drustvo.I da,svi ce vam traziti recept.




Ovo su linkovi za recept po kom sam pravila:   Stil   i jos Kuhinja Suncane Staze imate i video.

Za Novu godinu uglavnom pravim jednu vecu tortu,posto je mom sinu rodjendan u decembru,pa je tu Bozic,pa posle Nove godine jos jedan Bozic-tako da za docek bude jedna torta.Jedna,ali vredna.

Ova torta treba da sadrzi pecene mlevene lesnike po vecini recepata koje sam nasla.posto nisam imala lesnike u mojoj slatkoj kutiji za kolace,stavila sam mleveni badem i bila je odlicna.

Peku se pri korice,zatim jedan fil od zumanaca i bele cokolade,drugi fil od slatke pavleke i krem sira.Sve se lepo slozi,ostavi u kalupu da prenoci i posle se dekorise.Treba malo vremena da se napravi,ali rezultat je savrsen. 



     Sastojci:-za koru-ovo je mera za jednu koru,a trebace vam ukupno 3

                            :-4 belanca

                             -4 kasike secera

                             -4 kasike brasna

                             -1 kasicica praska za pecivo

                             -4 kasike pecenih mlevenih lesnika


                 za fil 1:-12 zumanaca

                             -7,5 dcl mleka

                             -100 gr gustina

                             -2 vanilin secera

                             -200 gr secera

                             -200 gr bele cokolade

                             -250 gr putera

                za fil 2:-400 ml slatke pavlake

                            -100 gr krem sira

                            -100 gr pecenih mlevenih lesnika

                            -po zelji 3 kasike secera u prahu-u original receptu se ne stavlja secer,ali ja jesam

       za dekoraciju:-400 ml slatke pavlake

                              -2 kasike secera u prahu

                              -malo pecenih seckanih lesnika






          Za dekoraciju sam vam napisala kako stoji u receptu,ali ja sam odlucila da umutim 200 gr obicnog slag krema i bila sam zadovoljna rezultatom. Na vama je odluka.

  Za koru:-mikserom mutite 4 belanca,pa kada masa ocvrsne mutite jos malo sa secerom koji dodajete kasiku po kasiku.Dodajte brasno,prasak za pecivo i lesnike,pa to umesajte varjacom ili zicom,ne mikserom.Stavite u kalup 24 ili 26,pa pecite 20 minuta na 200 C.Ostavite na papiru do filovanja.Ovaj postupak ponovite jos dva puta.

  Za fil 1-Stavite otprilike 6 dcl mleka(od onih 7,5 dcl) na ringlu da se greje,ostatak ostavite pri ruci.Izmutite zumanca sa secerom i vanilin secerom.Umiksajte pomalo gustin dodavajuci mleko koje vam je preostalo.Pazite da nemate grudvica.Kada je mleko zavrilo,sklonite kratko sa vatre,dodajte masu od zumanaca,pa vratite na ringlu.Celo vreme mesajte da se ne stvore grudvice.Kada se zgusne sklonite sa vatre i dodajte iseckanu cokoladu.Mesajte snazno dok se cokolada ne otopi.Stavite gore strec foliju da se ne stvori kora.Kada se ohladi dodajte umuceni putar i sve lepo zajedno izmiksajte.Podelite na tri dela.kada budete slagali tortu neka vas ne zbuni da je ovaj fil blago redji,sve se to kasnije lepo stisne u frizideru.

  Za fil 2-umutite slatku pavleku,dodajte sir i lesnike,a po potrebi i secer u prahu ako zelite.Podelite na dva dela.

    Stavite obruc na tacnu,oblozite ga acetat folijom,stavite prvu koru-zuti fil-beli fil-drugu koru zuti fil-beli fil-trecu koru-zuti fil.Neka se stegne par sati u frizideru,najbolje preko noci.Skinite obruc i foliju,pa ukrasite-

Mozete za dekoraciju umutiti slatku pavlaku i secer u prahu.Ja sam imala dosta slag krema u mojoj slatkoj kutiji za kolace u spajzu,pa sam umutila 200 gr slag krema sa 2 dcl hladnog mleka,tortu namazala izvana i ukrasila sa srebrnim perlicama i okolo posula sa bademom.Gosti su je stvarno hvalili,trazili recept.Moja najtoplija preporuka da je isprobate ako vec niste.











Nema komentara:

Objavi komentar