Rolnice sa cimetom su nesto sto skoro svi vole,posebno se nekako pravi u jesen i zimi kada je malo hladnije-onda su mi bas nekako posebni.Prave se relativno brzo,a isto tako se i pojedu.Mesi se testo sa kvascem,malo treba da odstoji,razvalja se,namaze putar,secer i cimet,zarola i iseku se deblje kriske.Miris koji se oseti kada se rolnice ispeku je bozanstven.Moja mama ih je pred kraj zalivala mlekom i vanilom i zvala ih je "ruze".Bili su to prelepi kolaci,onako socni i meki.Ove moje rolnice su bez preliva,a ako zelite mozete ih kada su gotove namazati prelivom od secera u prahu i malo limunovog soka ili ili mleka.Moze i par kapi ekstrakta po zelji.I onda kada sve zavrsite uzmete lepo kafu,caj-sta vise volite i uzivate.
Sastojci za oko 20 komada
:testo-500 gr brasna
-1 kasicica soli
-1 suvi kvasac(moze i svezi)
-3,5 dcl mleka
-1 kasika secera
-2 jaja
za premaz:-100-120 gr secera
-125 gr putera sobne temperature
-2 kasicice cimeta
Za testo umutite u casi secer,kvasac i kasiku brasna pa sipajte malo toplog mleka.Kada se zapeni dodajte u brasno kom ste vec dodali sol i jaja,a i ostatak toplog mleka.Sve zamesite rukom ili mikserom-kako vam je lakse.Pokrijte krpom i ostavite na toplo mesto da malo naraste-sat-sat i pol.Istresite na podlogu koju ste pobrasnili,razvaljajte da bude vise cetvrtasto i oko pola cm debljine.Za premaz samo izmesajte sve sastojke i namazite na testo.Zarolajte i secite kriske debljine palca.Mozete seci i koncem-bude lepse.Slozite u pleh koji ste podmazali i pobrasnili i neka stoji jos oko sat vremena.Pecite na 180 C oko 40 minuta.Kad se ispeku malo ih poprskajte vodom,pokrijte krpom i neka se ohlade.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar