petak, 12. svibnja 2023.

Jafa kocke

Jafa kocke su jedan od onih jednostavnih "na brzaka " kolaca koje sam pre ,dok mi je sin bio jos u osnovnoj skoli,jako cesto pravila.Pa sam nekako napravila duzu pauzu,mozda jer su na red dosli i drugi kolaci iz svescica,sa papirica i iz raznih novina .Ali  jafa kocke su nam i dalje jako drage,savrseni spoj cokolade i narandze.Pravi se biskvit,zatim se odseku krajevi koji se izmrve,pa se izriba smrznuta narandza,doda se jos poneka sitnica,gore cokolada i gotov kolac cas posla.Meni je ovo jedna od omiljenih kombinacija,mozda vise volim jedino cokoladu-malinu,ali ako isprobate ovaj kolac necete se pokajati,odlican je.


  Sastojci: za biskvit:-4 jaja
                                  -25 kasika secera (toliko pise u receptu koji sam dobila,ja stavim 20 kasika)
                                  -25 kasika ulja
                                  -25 kasika mleka
                                  -25 kasika brasna
                                  -prasak za pecivo
                        za fil:-2 dcl vode
                                 -10 kasika secera
                                 -1 veca smrznuta narandza (pre smrzavanja dobro je operite)
                                 -4 kasike pekmeza od kajsije
                                 -izmrvljeni okrajci biskvita
               za glazuru:-100 gr cokolade za kuvanje
                                 -2 kasike ulja




        Umutiti 4 zumanca sa secerom.Dodajte ulje,brasno,mleko i prasak za pecivo i izmiksajte.Posebno umutite sneg od 4 belanca i polako umesajte u smesu od secera spatulom,ne mikserom.Pripremite pleh i podmazite ga i pobrasnite ili stavite papir za pecenje.Uspite smesu i pecite oko 30-35 minuta na 200 C.Ohladite i odrezite krajeve i izmrvite ih u neku vecu posudu..Ako je kolac sa gornje strane neravann-malo odsecite,poravnajte i ubacite i to u posudu.Prokuvajte secer i vodu pa prelijte preko usitnjenog biskvita i promesajte.Naribajte narandzu dok je jos smrznuta i dodajte u fil.kao i pekmez.Sve dobro izmesajte i namazite na kolac.Za glazuru-otopite cokoladu i ulje na pari i namazite na hladan kolac.Meni je ovaj put malo losije ispala glazura,plus je slikano cim se izvadio kolac iz frizidera ,pa je glazura zarosila :) .Ali bilo je bas ukusno,iako slike nisu bas najbolje ispale.Uzivajte!


Nema komentara:

Objavi komentar