petak, 7. studenoga 2025.

Flekice s kupusom

 


  

 Flekice sa kupusom su jos jedno od onih starinskih jela koje su pravile nase bake i majke,pa evo sad i jos poneka od nas.Mladje generacije nesto nisu ljubitelji ovog jela.Ukusi su razliciti.Meni je super,moze da se napravi laganija letnja varijanta,a moze i zimska-sa malo preprzene slaninice ili sunke.

Testo mozete zamesiti sami ili koristiti kupovno.Meni je lepse domace,a brzo se napravi,isplati se malo potruditi jer je ukus jela bolji.Napisacu vam sastojke koje sam koristila,kuvala sam za muza i mene.


Sastojci:za flekice:-2 jaja

                              -1 zumance

                              -malo soli

                              -vode koliko stane u pola prazne ljuske jajeta

                              -230-240 gr brasna

   za fil od kupusa-500-600 gr tanje secenog kupusa na trakice

                             -1 veca glavica seckanog luka

                             -1 kasika masti ili ulja

                             -sol

                             -biber

                             -1 mala kasicica secera

                             -po zelji przena slanina ili sunka



   Prvo zamesite testo-ja obicno izmutim viljuskom jaja,sol i vodu,pa dodajem brasno.Viljuskom mutim dok ide,pa mesim rukom.Mesim i dodajem brasno dok testo ne postane sjajno i tvrdo.Poklopim nekom posudom i ostavim pola sata da odstoji.Posle samo razvaljam oklagijom.Testo za flekice treba da se razvalja malo deblje,ne kao za rezance za supicu vec deblje.Malo neka se prosusi,pa nasecite na kvadratice-flekice.Posle se testo samo skuva 10 minuta u slanoj vodi,poklopi na koji minut i procedi.

  Za fil od kupusa samo na masnoci isprzite luk,pa kad zarumeni dodajte kupus,posolite i dosipavajte pomalo vode,ali ne previse.Kada lepo omeksa i ispari sva voda dodajte vec skuvanu testeninu,pobiberite i dodajte secer.Znam da vam secer mozda ne ide u ovu pricu,ali ukus je bolji.U drugoj varijanti secer mozete dodati na pocetku,zajedno sa lukom.Posolite jos malo ako treba.Sluzite toplo.Mozete dodati malo przene slanine ili sunke ako zelite.Uzivajte!







Nema komentara:

Objavi komentar