Gulas je jedno od jela koje je u mnogim domovima omiljeno.Cesce ga pravim kada je hladnije jer je malo teze jelo,kaloricno,toplo i punog ukusa-bas kako treba.Naziv gulas potice od madjarske reci gulyas sto bi bilo pastir,stocar.Pretpostavljam da su nekada pastiri dok su cuvali svoju stoku kuvali gulas vrlo dugo i strpljivo i otuda naziv ovog veoma ukusnog jela.Gulas mozete praviti od raznih vrsta mesa,verovatno se prvo pravio od govedine,junetine,mozete i pomesati dve vrste mesa npr. junetinu i svinjetinu.Moze da se pravi i od pecuraka uz dodatak krompira,raznih zacina i pavlake.Mi smo ovaj put pravili od svinjetine.Izabrala sam komad mesa od plecke koji je malo masniji da bi ukus bio lepsi i bogatiji,ali i da meso ne bude presuvo.Trebalo bi staviti dosta crvenog luka,neko stavlja jednaki omer mesa i luka,ali za moj ukus to je ipak malo previse jer ne volimo onaj slatkasti ukus luka kada ga je puno u nekom jelu.Mesu je potrebno da se krcka lagano i dugo da bi se u potpunosti skuvalo i pustilo sokove i arome.Gulas se ne pravi na brzinu,potrebno je puno strpljenja i paznje.Mozete kao prilog napraviti pire krompir,rizu,domacu testeninu,ali i jesti gulas samo uz neki fini domaci hleb.I uz neku salatu po vasoj zelji ako vam je po volji.
Sastojci:-2 kg svinjetine od plecke isecenog na krupnije kocke(moze i junetina,govedina -jos bolje)
-700-800 gr crvenog luka sitno seckanog
-1 supena kasika masti
-4-5 cenova belog luka sitno seckanog
-2 lovorova lista
-5-6 zrna bibera
-1 mala kasicica mlevenog bibera
-3 kasicice soli
-2 dcl paradajz soka
-1 supena kasika senfa-opciono
-2 kasike mlevene slatke paprike
-1 mala kasicica ljute mlevene paprike-ako ne volite ljuto-preskocite ovo
-1 supena kasika sitno seckanog persunovog lista
Zagrejte mast i przite crveni i beli luk dok blago ne pozuti.Dodajte meso koje ste prethodno isekli,oprali i malo prosusli na ubrusu.Dodajte lovor i zrno bibera.Neka se przi oko 15-20 minuta.Dodajte dve kasicice soli i sipajte toplu vodu da bude oko dva prsta iznad mesa.Neka zavri pa smanjite temperaturu da samo lagano krcka.Dodajte i paradajz sok.Tako treba da se krcka sat i pol do dva sata.Po potrebi sipajte vode,ali cesce i manje kolicine i voda treba da je uvek topla.Dodajte i mleveni biber,papriku i slatku i ljutu,senf,dosolite jos po ukusu i dodajte persinov list.Meso treba da ostane u komadima,ali da se topi kada ga jedete.Po zelji dodajte jos zacina ako nije dovoljno.Posluzite uz prilog i salatu po zelji,a na kraju ovog lepog obroka moze da se popije i pivo ili neko lepo vino.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar