ponedjeljak, 22. siječnja 2024.

Torta od mascarpone sira i narandze

 Ovu lepu i laganu tortu pravila sam za docek Nove 2024 godine.Torte za docek su nekako lep nacin da se docekaju neka bolja i lepsa vremena.Mi smo se ove godine sladili sa torticom od fine i nezne kreme od mascarponea,sa aromom vanile i narandze.Biskvit je taman sa kakaom i dosta lagan.Malo ga je potrebno natopiti sokom od narandze da bi bio socan i mirisan.Nije uopste komplikovana za napraviti,a pekla sam je u kalupu velicine 24 cm tako da je srednje velicine.



  Sastojci za biskvit:-3 jaja

                                -3 kasike secera

                                -naribana korica jedne narandze

                                -3 kasike brasna

                                -pola kesice praska za pecivo

                                -1 kasika kakaa

                                -3-4 kasike vode

                    za fil:-2 pudinga od vanile

                              -6 dcl mleka

                              -8 kasika secera

                              -1 kesica zelatina u prahu(mislim da je 10 gr)

                              -400 gr mascarpone sira

                              -60 gr kokosovog brasna

                              -120 gr secera u prahu

                              -sok od dve narandze




Biskvit:odvojite zumanca od belanaca.Umutite sneg od belanaca i ostavite u frizider.Zumancima dodajte secer i koricu i miksajte dok ne posvetli.Dodajte brasno,prasak za pecivo i kakao-sve prosejano i kratko izmiksajte dodajuci vodu.Dodajte sneg od belanaca i pazljivo izmesajte varjacom.Sipajte u kalup u koji ste stavili papir za pecenje.Pece se oko 25 minuta na 180 C.Ovaj postupak ponovite jos jednom-trebaju vam dve kore.Naka se ohlade.



Fil:prvo pomesajte zelatin sa par kasika hladne vode i ostavite da nabubri.Stavite mleko da se greje.Pomesajte puding i secer sa par kasika hladnog mleka(odvojite od onih 6 dcl pre nego sto stavite na vatru),pa cim zavri ukuvajte puding.Mesajte stalno da ne zagori.Zelatin kratko ugrejte i umesajte mikserom u vreo puding.Kada je gotovo stavite gore strec foliju da se ne napravi ona debela koza na povrsini.Neka se ohladi.Izmiksajte mascarpone sa secerom u prahu i kokosom i dodajte polako i puding i miksajte.Kada se sve dobro sjedinilo fil je spreman.Uzmite obruc i stavite na tacnu,stavite okolo acetat foliju,pa stavite prvi biskvit,natopite sa pola soka od narandze,namazite pola fila,stavite drugi biskvit,natopite sa drugom polovinom soka,namazite ostatak fila.Mozete ostaviti malo fila za ukrasavanje ako zelite.Sve lepo poravnajte i neka se hladi u frizideru bar par sati,moze i preko noci.Skinite obruc i foliju,pa mozete ukrasiti kako vi zelite.Ova torta je lagana i dosta je blaga i nezna.,a mozete je praviti u svim prilikama.Uzivajte!





Nema komentara:

Objavi komentar