nedjelja, 3. prosinca 2023.

Korpice sa orasima

      Korpice sa orasima-fine i mirisne,poslastica koju sam jela kao devojka u kuci moje kume Sanje.Pravila ih je kumina baka ili mama,nisam sigurna.Recept sam odavno uzela,nedavno ga i prepisala u novu svesku da se ne zagubi.Ne pravim ih precesto da mi ne postane obican,samo ponekad,da se podsetim na neko lepse vreme.Vrlo se jednostavno pravi,testo se zamesi i utiskuje u kalupe,stavi se fil od belanaca i ispece.I posle uzivate uz kaficu.



Sastojci za testo:-150 gr masti ili putera

                            -3 supene kasike secera

                            -400 gr brasna

                            -pola kesice praska za pecivo

                            -4 kasike mleka

                            -3 zumanca

                            -malo naribane korice limuna ili narandze

                  za fil:-3 belanca

                            -200 gr secera

                            -200 gr mlevenih oraha

                            -ribana korica limuna ili narandze po zelji




    U brasno(u koje ste umesali prasak za pecivo) dobro utrljati mast ili putar i dodati sve ostale sastojke,mleko na kraju,pa sve dobro zamesite.Neka odstoji oko pola sata-sat u frizideru.Kalupe za korpice(moze i kalupi za sape) malo podmazite i pospite brasnom.Otkidajte komadice testa i popunjavajte korpice,mozete i razvaljati testo oklagijom da sve bude jednake debljine.Sve lepo utiskajte.Od ove smese dobicete tridesetak korpica.Malo ih bocnite po dnu viljuskom i stavite fil.Fil se pravi vrlo brzo i jednostavno.Umutite belanca i kada su cvrsta mutite i dalje dodavajuci secer i koricu narandze.Kada se secer dobro umutio rucno umesajte orahe.Stavljajte po kasiku u svaku korpicu dok ne potrosite fil.Zagrejte rernu na 200 C i kada stavite korpice da se peku smanjite na 150 C.Pecite oko 35 minuta.Izvadite ih iz kalupa ,najbolje dok su jos topli i neka se ohlade Po zelji ih pospite secerom u prahu,mada su meni dovoljno slatke.Uzivajte !













Nema komentara:

Objavi komentar