Ove godine sam za Uskrs pravila i ovu tortu-od kokosa i limuna,sa mascarpone sirom i slatkom pavlakom.Bas kao i prolece:sveza,lagana,mirisna.I nije previse slatka.
Biskvit sasvim obican ,nakvasen sa malo mleka u koji ste otopili vanilin secer.Fil koji se ne kuva,vec vam je potreban samo mikser.I za kraj samo malo kokosovog brasna da pospete po torti.
Sastojci za biskvit:-4 jaja
-6 kasika secera
-2 vanilin secera
-4 kasike brasna
-3 kasike kokosovog brasna
-1 prasak za pecivo
-korica limuna
-6 kasika ulja
-4 kasike mleka
za natopiti biskvit:-1 vanilin secer
-5-6 kasika mlakog mleka
za fil:-500 gr mascarponea
-150 gr secera
-zelatin u prahu 15 gr(jedna i pol mala kesica)
-5 kasika vode
-korica i sok jednog limuna
-150 gr kokosa
-250 ml slatke pavlake
i jos:-2-3 kasike kokosa za posipanje torte
Biskvit:umutiti zumanca sa secerom,vanilin seerom i limunovom koricom.Neka se dobro umuti,pa dodajte brasno,kokosovo brasno,prasak za pecivo,ulje,mleko i izmiksajte.Zatim rucno umesajte sneg od belanaca.Sipajte u pleh u koji ste stavili papir za pecenje.Pecite 25-30 minuta na 180 C.Neka se ohladi.Stavite u kalup,ali prvo stranice oblozite folijom ili celofanom i tek onda zakopcajte stranicu.Tako da kad budete skidali ,samo odlepite foliju .Kada ste stavili biskvit natopite ga sa mlekom u kom ste otopili vanilin secer.Neka malo odstoji.
Fil:umutite slatku pavlaku i ostavite sa strane.Umesajte vodu i zelatin.Neka kratko odstoji dok zelatin nabubri,U vecoj ciniji umutite mascarpone,secer,limun.Ugrejte zelatin kratko u mikrovalnoj ili u serpici-ne sme da provri.Umesajte slatku pavlaku u sir i dodajte zelatin i miksajte.Polako dodajete kokos.Bitno je da se sve dobro umuti.Odvojite 2-3 kasike za ukrasavanje.Sipajte fil u kalup,poravnajte i pospite kokosom.Mi obozavamo kokos ,pa sam stavila vise od 2-3 kasike.Neka se dobro ohladi,najbolje preko noci.Sledeci dan skinite obruc,odlepite foliju sa stranica,prebacite tortu na tanjir i ukrasite tortu kriskama limuna i filom koji ste odvojili.Mozete u startu staviti samo stranice kalupa na tanjir,pa onda biskvit,foliju,pa fil tako da vam torta odmah ostane na tanjiru sa kog cete posluzivati.Ali moze se bez problema i prebaciti posto je fil dosta cvrst kada se dobro ohladi.Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar