utorak, 13. travnja 2021.

Torta od limuna i kokosa

 

 Ove godine sam za Uskrs pravila i ovu tortu-od kokosa i limuna,sa mascarpone sirom i slatkom pavlakom.Bas kao i prolece:sveza,lagana,mirisna.I nije previse slatka.
Biskvit sasvim obican ,nakvasen sa malo mleka u koji ste otopili vanilin secer.Fil koji se ne kuva,vec vam je potreban samo mikser.I za kraj samo malo kokosovog brasna da pospete po torti.
Za ovu tortu trebace vam sledeci sastojci.

    
       Sastojci za biskvit:-4 jaja
                                     -6 kasika secera
                                     -2 vanilin secera
                                     -4 kasike brasna
                                     -3 kasike kokosovog brasna
                                     -1 prasak za pecivo
                                     -korica limuna
                                     -6 kasika ulja
                                     -4 kasike mleka
       za natopiti biskvit:-1 vanilin secer
                                     -5-6 kasika mlakog mleka
                            za fil:-500 gr mascarponea
                                     -150 gr secera
                                     -zelatin u prahu 15 gr(jedna i pol mala kesica)
                                     -5 kasika vode
                                     -korica i sok jednog limuna
                                     -150 gr kokosa
                                     -250 ml slatke pavlake
                             i jos:-2-3 kasike kokosa za posipanje torte
                                     -par kriski limuna za ukrasavanje


   Biskvit:umutiti zumanca sa secerom,vanilin seerom i limunovom koricom.Neka se dobro umuti,pa dodajte brasno,kokosovo brasno,prasak za pecivo,ulje,mleko i izmiksajte.Zatim rucno umesajte sneg od belanaca.Sipajte u pleh u koji ste stavili papir za pecenje.Pecite 25-30 minuta na 180 C.Neka se ohladi.Stavite u kalup,ali prvo stranice oblozite folijom ili celofanom i tek onda zakopcajte stranicu.Tako da kad budete skidali ,samo odlepite foliju .Kada ste stavili biskvit natopite  ga sa mlekom u kom ste otopili vanilin secer.Neka malo odstoji.
 Fil:umutite slatku pavlaku i ostavite sa strane.Umesajte vodu i zelatin.Neka kratko odstoji dok zelatin nabubri,U vecoj ciniji umutite mascarpone,secer,limun.Ugrejte zelatin kratko u mikrovalnoj ili u serpici-ne sme da provri.Umesajte slatku pavlaku u sir i dodajte zelatin i miksajte.Polako dodajete kokos.Bitno je da se sve dobro umuti.Odvojite 2-3 kasike za ukrasavanje.Sipajte fil u kalup,poravnajte i pospite kokosom.Mi obozavamo kokos ,pa sam stavila vise od 2-3 kasike.Neka se dobro ohladi,najbolje preko noci.Sledeci dan skinite obruc,odlepite foliju sa stranica,prebacite tortu na tanjir i ukrasite tortu kriskama limuna i filom koji ste odvojili.Mozete u startu staviti samo stranice kalupa na tanjir,pa onda biskvit,foliju,pa fil tako da vam torta odmah ostane na tanjiru sa kog cete posluzivati.Ali moze se bez problema i prebaciti posto je fil dosta cvrst kada se dobro ohladi.Uzivajte!



 

Nema komentara:

Objavi komentar