Stranice

srijeda, 14. svibnja 2025.

Rolat od mlevenog mesa i kuvanih jaja

 

   
 Ovaj rolat cesto pravim jer ga volimo,izdasan je i ima ga i vise nego dovoljno.Plus je lep i dekorativan kada se presece.Prilog moze po vasim zeljama,izbor je stvarno velik.Mi smo ga jeli za Uskrs uz mimoza salatu za koji imate vec napisan  recept na mom blogu.Ovaj recept za rolat verovatno svi imaju jer nam uvek preostane neko kuvano jaje ili poneko pukne prilikom farbanja.Vrlo je ukusan i socan,svako moze da doda neku svoju notu ako zeli.Bitno je da dobro umesite masu za rolat i posle treba dobro urolati i malo ostaviti u strec foliji da odstoji u frizideru nekih sat vremena da bi sve bilo lepo kompaktno povezano.
Ova mera koju cu vam napisati dovoljna je za 7-8  ljudi,mozda i vise-sve vam zavisi od priloga koji cete posluziti,a i stvarno je zasitan.A naravno mozete sastojke jednostavno prepoloviti i eto finog nedeljnog rucka. 





    Sastojci:-2 kg mlevenog mesa
                  -2-3 glavice crvenog luka
                  -5-6 cenova belog luka
                  -2 sveza jaja
                  -2 supene kasike brasna
                  -3-4 kafene kasicice soli
                  -1 kafena kasicica mlevenog bibera
                  -3 kafene kasicice aleve paprike(moze malo ljute ako volite)
                  -2-3 supene kasike seckanog persunovog lista
                  -1 kafena kasika suvog zacina
                  -2 kriske belog hleba natopljenog u mleku
                  -malo ulja
         i jos:-4-6 kuvanih jaja
                 -par kasika rendanog tvrdog sira-trapist,gouda ili sl.
                 -par kasika prezle








Prvo sitno iseckajte crveni luk i proprzite na malo ulja.Beli luk protisnite na presu.Ocedite hleb od mleka.Stavite meso u vecu ciniju u kojoj cete mesati.Dodajte sve sastojke i sve dobro zamesite.Podelite na dva dela jer od ove mase dobijete dva rolata.Uzmite vece parce strec folije ili spojite dva manja.Pospite prezlom i stavljajte grudve mesa.Pokrijte drugim parcetom folije i malo zavijte krajeve folije da odredite velicinu koja ce biti kada razvijete sve u ravnu povrsinu-kao kore za madjaricu napr.Videcete na slici.Zatim uzmete oklagiju i sve razvaljate.Skinete foliju i na jedan kraj slozite kuvana jaja i pospete sirom..Zavijte sve u rolat tako da na kraju donju foliju omotate oko rolata,zavrnete krajeve i ostavite sve u frizider na bar sat vremena.Ovako uradite i drugi rolat.Ja sam u drugi rolat stavila samo sir,bez kuvanih jaja.Posle razvijte foliju i prebacite na pleh na koji ste stavili papir za pecenje.Rerna je zagrejana na 180 C.Pecite pola sata na ovoj temperaturi,pa pojacajte na 200 C i pecite jos sat vremena.Izvadite iz rerne i neka se malo prohladi pre nego ga narezete.Prilozi su kao sto rekoh-vas izbor.Mada bi ja predlozila obavezno neki kremasti hladan sos po zelji ili neku lepu hladnu  salatu.Uzivajte!







   
       

Nema komentara:

Objavi komentar