Mimoza salata je jedno od tradicionalnih jela kod nas,ali nisam dobila recept od mame jer se ne secam da je pravila ovu salatu.Niti od koga sam dobila prvi recept,mozda od sestre ili sam pokupila u nekom casopisu.To nam je pre interneta bio jedan od nacina da nadjemo i isprobamo neke nove recepte.I tako sam i ja isprobavajuci nasla sastavila neki recept koji se sad odomacio i u mom domu.Ova salata se uglavnom sluzi kao hladno predjelo.Volimo mimozu uz razna mesa,ali jeli smo je i za dorucak-veceru i na parcetu hleba,na krekerima.Moze u svim varijantama kako god vi volite.
Mimoza salata je rusko jelo,a u originalni recept ide tunjevina.Vrlo je raskosna,bogata i kremasta.Malo laksa varijanta kakvu pripremam i ja i jos mnogo domacica je sa polovinom manje majoneza,a stavljamo i kiselu pavlaku.Tunjevinu ne stavljam vec tost sunku.Postoje i posne varijante,ali o tome cemo drugi puta.
Mozete je slagati u staklenu providnu ciniju da se lepo vide slojevi.A mozete i na tanjir staviti obruc za tortu i tako slagati.Gore se obavezno ukrasi rendanim zumancima,moze da posluzi i seckani mladi luk ili persunov list da napravite rub oko salate.
Sastojci:-600 gr skuvanog oguljenog krompira
-3 vece skuvane mrkve(oko 300 gr)
-250 gr tost sunke
-150 gr kackavalja(moze i gouda,trapist ili neki drugi tvrdi sir)
-200 gr kiselih krastavaca
-3-4 kuvana jaja
-200 gr majoneze
-200 gr kisele pavlake
-sol,biber
-malo mladog luka-zeleni deo,a moze i persunov list za dekoraciju
Prvo sve narendajte krompir,mrkvu,kisele krastavce,jaja(ostavite jedno zumance za dekoraciju),sir..Tost sunku narendajte ili sitno iseckajte ako ste kupili sunku u listicima.Stavite tanjir i na njega obruc.Kod mene je to bilo promera 22 cm.Vi mozete kako vi zelite,mozete koristiti i cetvrtasti kalup ili staklenu providnu ciniju.Moze i kalup kakav god zelite:srce,ovalni,detelina.Pomesajte majonez i kiselu pavlaku.Mozete posoliti i pobiberiti po ukusu.
Zatim krenete redom sa slojevima.Prvo rendani krompir-posolite i pobiberite.Namazite 2 kasike preliva.Stavite sloj rendane mrkve.Opet malo soli i bibera-pazite da ne preterate.Opet stavite malo preliva.Sledeci sloj je sunka,pa opet malo preliva.Zatim rendani krastavci,pa jaja i pospite rendani sir(ostavite malo za zavrsni sloj).Namazite sve prelivom,pospite rendanim sirom,mozda i belancetom ako je ostalo i odozgo narendajte zumance da sve ima izgled mimoze.Okolo uz rub stavite seckani mladi luk ili persunov list i stavite u frizider.Najbolje preko noci.Ujutro samo skinite obruc i malo nozem samo poravnajte rubove ako treba.Posluzite uz meso,a mozete i uz neko koktel pecivo.Ova kolicina je dovoljna za vece drustvo.Ako vam nije potrebno samo smanjite kolicine i obruc torte treba da je manji. Uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar