srijeda, 8. travnja 2015.

Mramorna jaja

    Ove godine sam za Uskrs isprobala jedan lep nacin farbanja jaja.Nacin koji su koristile nase mame,bake,komsinice,tetke,drugarice.Potrebna vam je ljuska od luka-veci komadi u kojima treba jaja kuvati i sitno seckani komadici lukovine koju cete omotati oko jaja.Mozete ih seckati,kiduckati,ali i samleti u blenderu.Dobicete lepa i dekorativna jaja koja ce krasiti svaku trpezu.







   Sastojci:-jaja
                -2-3 sake lukovine na oko 10-15jaja
                -2-3 kasike sirceta
                -2 kasike soli
                -najlon carape ili vlazne maramice,gaza
                -malo ulja za usjajiti jaja
                -po zelji kesica boje za jaja,ja sam isprobala sa plavom,zelenom,cak i crvenom




  Prvo uzmite makaze i naseckajte sitno lukovinu.Kolicina zavisi od toga koliko jaja zelite farbati.Mozete i sitno nacupkati lukovinu da bude jos dekorativnije.Pokvasite jaje(prethodno ih ocistite od prljavstine ako je potrebno,a zig na kupovnim jajima mozete skinuti sircetom) i uvaljajte ga u lukovinu.Ubacite u parce carape koju ste isekli dovoljno veliko da oba kraja uvezete.Mozete vezati i sa parcetom kanapa,konca,gumicom.Mozete staviti i travcice,listice,cvetice umesto seckanog luka,tako su cesto farbale nase mame i bake.Stavite u dublju serpu lukovinu,pa red jaja,pa lukovinu i tako dok ne potrosite materijal koji ste pripremili.Gore neka bude lukovina.Sipajte sirce i sol i nalijte vodu.neka se lagano zagreva,pa kad zavri smanjite na najslabiju temperauru.neka lagano vri oko pola sata.Po zelji mozete ubaciti i kesicu plave,zelene boje za jaja,ali u tom slucaju nemojte staviti bas previse lukovine.Neka se pomalo prohladi pa izvadite jaja.Skinite carapu i lagano prstima sklanjajte lukovinu.Malo ih properite da se odlepi sva ljuska.Kada se ohladi usjajite ih krpicom koju ste umocili u malo ulja.Ovo je meni jedna od najlepsih metoda farbanja,uvek uspe i uvek je svako jaje drugacije i originalno.



Ovo su slike koje sam pravila tokom godina








                                                                                                                                                                         









Nema komentara:

Objavi komentar