Stranice

srijeda, 30. travnja 2014.

Zarbo pita

   Recept po kojem uvek pravim zarbo pitu dobila sam od moje drage komsinice Milice.Ovo mi je jedan od drazih kolaca koje pravim za Bozic,ali naravno moze i u bilo kojoj dugoj prilici.






    Sastojci:-za kore: -400 gr glatkog brasna
                               -150 gr masti
                               -50 gr margarina
                               -kvasac
                               -2 vanilin secera
                               -1 jaje
                               -2 dcl mleka za kvas,po potrebi jos malo
                               -1 kasicica secera
                               -malo soli

                  -za fil:-250 gr mlevenih oraha
                           -250 gr secera
                           -2-3 kasike pekmeza,ukus po zelji
                           -100 gr grozdjica ako zelite

                  -za glazuru:-100 gr cokolade
                                   -2 kasike ulja

     U toplo mleko stavite kvasac,kasiku brasna i kasicicu secera i pustite da uzraste.Prosejte brasno,malo posolite i utrljajte rukom u brasno,mast i margarin,dodajte,jaje,vanilin secer i sa jos malo mleka zamesite testo,ni pretvrdo,ni premekano.Podelite na tri dela.
     Za fil pomesajte orahe,secer i pekmez.Razvaljajte prvu koru i stavite u namascenu i pobrasnjenu tepsiju.Namazite pola fila i pospite 50 gr grozdjica ako zelite.Poklopite drugom korom i opet namazite drugom polovinom fila i opet,ako zelite stavite grozdjice.Jos ide i treca kora.Rukom potapkajte testo,nabockajte malo viljuskom i pecite na 180C oko 30-40 minuta.Gore ide glazura:lagano otopite cokoladu i dve kasike ulja i preljijte hladan kolac.

                           
                               

2 komentara:

  1. Ovakav kolač isto još nisam nikad radila. Podsjeća me na kolače koje sam obožavala kad sam bila mala.
    Spremam recept i svakako ću ga isprobati čim se dohvatim pećnice :)
    Hvala ti što si s nama podijelila recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo recepata pravim po secanju na maminu kuhinju,a nedavno mi je poklonila svoju svescicu sa receptima jer je u godinama i nema snage praviti kolace,sad ja moram da krenem sa isprobavanjem :)

    OdgovoriIzbriši