Cokolada i lesnik su uvek dobra kombinacija,posebno ako lesnike malo isprzite u rerni ili tiganje,skinete im opnu,pa ih onda sameljete ili naseckate-zavisi sta se trazi.Biskvit je obican sa kakaom i lesnicima.Krem se pravi od vanila pudinga,podeli se na dva dela,pa u jedan umesate lesnike,a u drugu polovinu fine i aromaticne lesnike.Biskvite sam natopila sa po casicom cokoladnog likera da bi dobila jos bogatiji cokoladni ukus.A jos vecu cokoladnu aromu daje i ganas od cokolade na vrhu.Mozda zvuci komplicirano,ali zapravo nije.Samo je,kao i uvek kod torti i kolaca,stvar u dobroj organizaciji.Sve korak po korak i rezultat na kraju bude super.Ovu tortu sam pravila za moj rodjendan.Punih 51...
Sastojci
za biskvit:-6 jaja
-200 gr secera
-100 ml ulja
-100 ml mleka
-180 gr brasna
-1 prasak za pecivo
-2 pune kasike kakaa
-100 gr krupnije mlevenih pecenih lesnika
-cokloladni liker za preliti biskvit pre filovanja
za krem:-6 dcl mleka
-2 vanila pudinga
-8 kasika secera
-250 grama putera
-100 gr noisette milka cokolade
-100 gr mlevenih pecenih lesnika
za ganas:-100 gr cokolade za kuvanje
-100 ml slatke pavlake
Proces krenete tako sto cete ispeci lesnike.Obicno ih samo stavim na pleh i u rernu koju ste prethodno ugrejali na 200 C.Peku se 10-15 minuta.Istresite ih u suvu krpu i stiskajte da spadne opna.Ovo traje malo duze,tako da ja to obavim dan pre nego sto pocnem da pravim tortu.Hladne lesnike sameljite.Radim to u secku.Za biskvit sam samlela krupnije,a za krem sitnije.
Razdvojite zumanca od belanaca.Umutite belanca i kratko ih stavite u frizider dok ne umutite zumanca.Prosejte brasno,prasak za pecivo i kakao koje ste prethodno izmerili.Umutite zumanca sa secerom da budu penasti.Umesajte ulje i dodajte suve sastojke-brasno,kakao,prasak za pecivo i lesnike.Umiksajte sa zumancima i dodajte i mleko.Stavite i sneg od belanaca i pazljivo promesajte varjacom da se sve lepo sjedini,samo ne mesajte prebrzo da bi ostalo penasto.U kalup precnika 26 cm stavite papir za pecenje i sipajte smesu za biskvit.Par puta lupnite kalupom o tvrdu povrsinu da izadju mehurici.Stavite u zagrejanu rernu na 180 C i pecite 40 minuta.Proverite cackalicom da li je peceno-samo ubodete u biskvit i ako je cista-biskvit je pecen.Ohladite ga i prerezite da ima tri lista.
Za krem prvo stavite mleko da se greje,ali ostavite malo mleka sa strane,oko 100 ml.Pomesajte secer i prasak za puding i dodajte mleko.Dobro umutite.Kada mleko zavri ubacite samo smesu za puding i skuvajte.Cim je gotovo stavite gore strec foliju da se ne stvori onaj debeo sloj na povrsini.Ohladite.
Umutite putar koji treba da je sobne temperature i mutite i dalje dodajuci kasiku po kasiku pudinga.Kada je dobro umuceno podelite na dva dela.U jedan deo idu lesnici,a u drugi deo otopljena noisette cokolada.Obicno je topim u vreloj vodi i samo sipam u krem.Obe polovine jos jednom izmiksajte.
Sledi slaganje torte.Uzmete tacnu ili tanjir,stavite obruc,zatim acetat foliju ili neku drugu koju cete koristiti i stavite donji deo biskvita.Cetkicom nanesite malo cokoladnog likera.Preko toga namazite krem sa lesnikom.Stavite drugi list biskvita,naprskajte malo likera,namazite krem sa cokoladom(ostavite kasiku dve).Sve preklopite sa trecim listom biskvite.Lagano pritisnite rukama da se sve lepo slegne.Gore mozete jos malo poprskati likerom,pa namazite one dve kasike krema.Neka se malo ohladi u frizideru
Za ganas samo izlomite cokoladu koju prelijte sa slatkom pavlakog zagrejanom skoro do vrenja.Sad sve dobro izmesajte sve dok smesa ne postane sjajna,glatka i mlaka.Sipajte na vrh torte i razmazite koliko mozete.Malo treskajte tortu da se cokolada poravna.Sve radite pazljivo i polako.Neka se dobro stegne u frizideru,najbolje preko noci.Otkopcajte obruc i skinite foliju.Ukrasite po zelji.Ovaj put sam samo stavila lesnik krokant i malo perlica. Uzivajte u divnom ukusu ove raskosne torte!