subota, 25. travnja 2015.

Pizza kroasani

         Kod mene se cesto prave razna peciva:kiflice,pogacice,kroasani....Ova su posebno meka i izdasna,cesto ih pravim i kao kompletan obrok jer su vrlo zasitna,obicno uz neku supicu ili varivo od povrca.



   Sastojci:za testo:-1 kg mekog brasna
                              -1 casa jogurta
                              -5 dcl mleka
                              -3 kafene kasicice soli
                              -2 kafene kasicice secera
                              - 1 svezi kvasac
                              -250 gr maslaca sobne temperature
                     za fil:-oko 300 gr salame,kobasice,barene sunke-po vasoj zelji
                              -200-250 gr sira trapista
                              -kecap
                              -origano
                         jos-umuceno zumance sa malo mleka
                              -susam za posipanje
                              -brasno za rad sa testom








   Brasno stavite u vecu posudu u kojoj cete mesiti.U oko 2 dcl toplog mleka umutite kvasac,secer i dve kasike brasna.Neka uzraste.Ostalo brasno posolite,uspite nadosli kvas,jogurt i mesite dodajuci preostalo toplo mleko.Pokrijte posudu i neka raste bar sat i pol.Kad je testo nadoslo premesite ga i podelite na 16 komada.Svako parce jos malo premesite.Podelite na dve hrpe po 8 komada.Razvijte svako parce na otprilike velicinu desertnog tanjura.Maslac podelite na 14 komada.Svaku kuglicu premazite sa jednim delom maslaca,osim poslednjeg komada testa koje stavite na vrh.Sad imate dve "hrpe" testa.Pobrasnite dobro povrsinu i razvaljajte tanko koliko god mozete.Trebacete veci prostor za rad.Testo isecite na cetiri dela,pa svaku cetvrtinu na pola i tako redom ,sve zavisi zelite li vece ili manje kroasane.Ja sam ovaj put pravila vece-znaci manje puta sam rezala testo.Stavite na siri deo trake malo kecapa,origana,slozite salamu i gore stapic sira.Mozete i naribati sir i ako zelite i salamu na krupniju rendu,ali ja nisam,vise nam se svidja ovako narezano.Urolajte svaku kroasanu i stavite u tepsiju na papir za pecenje.Premazite zumancetom koje ste umutili sa malo mleka i pospite susamom.Neka raste jos bar sat vremena.Zagrejte rernu na 200 C i pecite kroasane dok ne porumene.Posluzite uz pivo ili jogurt,a moze i kao rucak uz corbicu ili varivo.Uzivajte!


               

Coko rum torta

   Ljudima je kod hrane prvenstveno bitan ukus,pa naravno izgled,a meni je bitan i miris.Zato vam predstavljam coko rum tortu,bogatu i kremastu i bas mirisnu.Prvi put sam isprobala i cokoladnu ogradu po receptu od hatepshut koji sam pronasla na coolinarici.Uz asistenciju sina nekako sam je stavila na tortu i lepo je ispala.Ako ne zelite isprobavati ogradu,jednostavno ukrasite po zelji.





 Sastojci za biskvit:-4 jaja
                               -300 gr secera
                               -2 vanilin secera
                               - ekstrakt ruma(kolicina po vasoj zelji)
                               -12 kasika vode
                               -200 gr brasna
                               -50 gr mlevenih orasa
                               -2 kasike kakao praha
                               -1 prasak za pecivo
                     za fil:-6 jaja
                              -300 gr secera
                              -150 gr cokolade za kuvanje
                              -ekstrakt ruma,a moze i pravi rum 1-2 kasike
                              -250 gr maslaca
                              -250 ml slatke pavlake
              za ogradu-100 gr cokolade
                              -papir za pecenje
                              -kesa za zamrzivac ili odgovarajuca folija



  Umutite zumanca sa secerom i vanilin secerom da budu pjenasta.Dodajte prosejano brasno,kakao,rum,orase,prasak za pecivo i vodu.Na kraju umesajte drvenom kasikom sneg od umucenih belanaca.Sipajte u papir oblozen papirom za pecenje.Stavite u zagrejanu rernu na 200 C i pecite oko 30 minuta.Proverite cackalicom da li je pecen biskvit:ubodete cackalicu i izvadite,pa ako je suva-bisvit je gotov.Kad se ohladi presecite da dobijete 4 lista.
   Za fil na pari izlupajte jaja i secer na pari.Kad krene da se zgusnjava dodajte izlomljenu cokoladu i mesajte jos malo da se otopi.Kad se ohladi dodajte izradjeni maslac i rum i sve sjedinite.Zatim umutite slatku pavlaku i sjedinite sa filom.Filujte tortu tako da svaki list namazete sa cetvrtinom fila.Na gornju koru namazite tanje fila da ostane i za namazati sa strane.Stavite je ohladiti u frizider.Ako ne zelite isprobati pravljenje cokoladne ograde ostavite malo vise fila za ukrasavanje.
 Za ogradu prvo izmerite papir.Ja sam otprilike izmerila obim,papir urolala i odsekla na odgovarajucu  visinu.Zatim sam papir lagano omotala oko torte da vidim koliko treba,mozete ostaviti par cm vise.Ili postupite kako pise u receptu od hatepshut ,sve je objasnjeno u detalje.Zatim sam cokoladu otopila u mikrovalnoj,lagano i uz povremeno mesanje,tako da sam je topila na par puta.Kad nije jako vruca,tanko odsecite vrh kese,uspite cokoladu i crtajte po papiru.Ostavite na hladnije mestu u sobi,pa kad krene da se steze omotajte oko torte koju ste izvadili iz frizidera..Radite sve polako i pazljivo.Kada se stegne ukrasite i gornji deo torte kako vi zelite.Uzivajte!

srijeda, 8. travnja 2015.

Umak od hrena

    Uz uskrsnju sunku,kao i kod vecine,kod nas je obavezan i hren.Nisam nikad volela preljuti hren,ali hren je jednostavno takav.Najbolji je domaci hren koji cim naribate posolite,malo zasecerite,dodajte sirce i sipajte vode,pa sve prespite u teglu.Ove godine sam ga ribala u rukavicama i zastitnim naocalama.Bilo je i smeha i suza,ali posao je obavljen.Mozete ga jesti samog-ako volite jako ljuto ili pripremite ovaj jednostavan umak-sos koji mogu jesti i deca.Mislim da ovako pravi jako puno ljudi,ali eto-htela sam da i napisem ako nekome treba.


   Sastojci:-2-3 vrhom pune supene kasike naribanog hrena-moze domaci,a moze i kupovna
                 - casa kisele pavlake
                 -2 kasike majoneze

Sastojke samo treba pomesati i ohladiti pre serviranja.Odlican je uz uskrsnju sunku,ali i uz razne nareske i peceno ili kuvano meso.Uzivajte!

Mramorna jaja

Ove godine sam za Uskrs isprobala jedan lep nacin farbanja jaja.Potrebna vam je ljuska od luka(lukovina)-veci komadi u kojima treba jaja kuvati i sitno seckani komadici lukovine koju cete omotati oko jaja.Dobicete lepa i dekorativna jaja koja ce krasiti svaku trpezu.






  Sastojci:-jaja(presna,kasnije ce se kuvati u lukovini)
                -2-3 sake lukovine na oko 5-6 jaja
                -2-3 kasike sirceta
                -2 kasicice soli
                -najlon carape
                -malo ulja za usjajiti jaja



  Prvo uzmite makaze i naseckajte sitno lukovinu.Kolicina zavisi od toga koliko jaja zelite farbati.Mozete i sitno nacupkati lukovinu da bude jos dekorativnije.Pokvasite jaje(prethodno ih ocistite od prljavstine ako je potrebno) i uvaljajte ga u lukovinu koju ste sipali u duboki tanjur.Ubacite u parce carape koju ste isekli dovoljno veliko da oba kraja uvezete.Mozete vezati i sa parcetom kanapa.Stavite u dublju serpu lukovinu,pa red jaja,pa lukovinu i tako dok ne potrosite materijal koji ste pripremili.Gore neka bude lukovina.Sipajte sirce i sol i nalijte vodu.neka se lagano zagreva,pa kad zavri smanjite na najslabiju temperauru.neka lagano vri oko pola sata.Ako niste stavili puno lukovine neka se pomalo prohladi pa izvadite jaja.Kod mene nije bilo cekanja jer sam sakupila dosta lukovine,pa sam izvadila odmah da jaja ne potamne previse.Skinite carapu i lagano prstima sklanjajte lukovinu.Kada se ohladi usjajite ih krpicom koju ste umocili u malo ulja.






utorak, 7. travnja 2015.

Jaja mafini

   Slatka ideja za koju treba imati i malo strpljenja.Rezultat je bas simpatican,a masu kojom cete punit jaja mozete koristiti po vasim zeljama.

Sastojci:-12 praznih ljuski od jaja
               -3 jaja
              -4 kasike secera
              -limunova korica
              -5 kasika brasna
              -prasak za pecivo na vrh noza
              -4 kasike ulja
              -4 kasike mleka
              -ekstrakt ruma
              -kasika kakao praha








 Prvo trebate izbusiti jaja sa iglom ili ostrim vrhom nozica,istresite jaje,unutrasnjost ljuske operite toplom vodom i okrenite da se ocedi.Ne morate odmah izbusiti 12 jaja ako ih ne trebate,mozete ih postepeno skupiti i sacuvati.Bitno ih je oprati i osusiti. Pre nego sto ulijete biskvitnu smesu sipajte malo ulja,izmuckajte i ocedite visak.Sipajte smesu do pola i pecite na 180 C oko 20 minuta,videcete sami koliko treba ili samo ubodite cackalicu u jedno jaje i ako bude suva-peceno je.Smesu mozete prvo sipati u spric za ukrasavanje tortr,lakse je tako raditi.Jaja pecite u kalupu za mafine i od alu folije oblikujte postolje na kojem cete peci jaja(vidi se na slici).Kada se ohlade ogulite ljusku i jaja su spremna za posluzenje.

Mozete peci bilo kakvu biskvitnu smesu,ja sam radila ovako:odvojite zumanca od belanaca i zumanca izmutite penasto sa secerom.Dodajte ostale sastojke(osim kakao praha)  i izmutite,pa rucno umesajte sneg od 3 belanca.U pola dodajte kakao.Naizmenicno sipajte zutu i braon smesu da dobiju mramorni izgled.Sipajte do pola ljuske i pecite.