utorak, 26. veljače 2013.

Keks rolat

      Jedan jednostavan,brz i lak rolat za napraviti...Bitno je da fil kojim mazete oblandu dobro izradite i izmiksate.Moze i mikserom ,a moze i varjacom.Samo budite uporni.Oblandu nakvasite uz pomoc kuhinjske krpe.Mozete po zelji jos dodati na fil seckane bananice,zele bombone,grozdjice ili brusnice koje ste malo natopili u nekom likeru.Ima dosta varijanti,a idealan je da upotpuni neku lepu tacnu sa kolacima.A moze da posluzi i kao brzi desert ako nam se neko iznenada najavi.Uvek je ukusan.






    Sastojci: -200 gr mlevenog petit keksa
                 -150 gr prah secera
                  -150 gr margarina
                  -100 gr cokolade
                  -1 kasika ruma ili par kapi ekstrakta
                  -1 veliki list oblatne




Stavite keks i secer u posudu i dodajte margarin,otopljenu cokoladu i rum.Sve dobro izradite rukom ili varjacom da se svi sastojci dobro povezu i da smesa bude maziva..Oblatnu stavite izmedu dve nakvasene krpe,pa probajte kad krene da omeksava onda namazite fil i cvrsto uvijte.Umotajte u plasticnu foliju i neka bude u frizideru par sati.Nasecite i uzivajte.Vrlo je jednostavno i brzo za napraviti tako da ja uvek pravim duplo.Uzivajte








     

petak, 22. veljače 2013.

Vanilin jastucici


 
Ovaj recept imam odavno,nisam sigurna cak ni otkud mi....ali je dobar i cesto ga pravim,Posebno dobro se slaze sa kolacima koje pravim za Bozic.Moj muz obozava ovakve kolace,kiflice,buhtle,jastucice,filovane kekse...a ni mi ne nalazimo mane.

Sastojci: -500 gr glatkog brasna
             -1 svezi kvasac
             -1 kasika secera
             -180 gr masti ili putera
             -1 jaje
             -malo soli
             -1 dcl mleka(mozda malo i vise)
             -marmelada po izboru
             -prah secer zamirisan vanilom

   U mlako mleko razmutiti kvasac,secer i kasiku brasna i ostaviti da nadodje.Brasno i mast razraditi rukama.dodati i jaje i sol i jos malo mesiti ,kad je nadosao kvasac dodati ga u brasno i zamesiti.Neka odmori i nadodje oko 45 min.Testo zatim razvaljajte i casom vadite krugove.Na svaki krug stavite kasicicu marmelade i preklopite pa viljuskom slepite krugove ili upotrebite spravicu za jastucice.Pece se oko pola sata na 200 C .Dok su topli uvaljajte ih u prah secer...